Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här trotsar Lind Kinas hot – delar ut priset

Kina hotar att porta Amanda Lind från landet
Amanda Lind på plats för prisutdelningen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kinas ambassadör Gui Congyou.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan 2015.
Stefan Löfven svarar: ”Vi tänker inte falla för den typen av hot”.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kinas ambassadör Gui Congyou.
Foto: SVEN LINDWALL
Kinas ambassadör Gui Congyou.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Amanda Lind.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Kinas ambassadör Gui Congyou varnade Amanda Lind: Om hon delar ut  Tucholskypriset till Gui Minhai portas hon från landet.

Men kulturministern trotsade hotet. 

– Vi har varit oerhört tydliga med att yttrandefrihet råder i Sverige och förutsätter att Kina och Kinas ambassadör respekterar detta, säger Amanda Lind. 

Kinas ambassad kallar nu Amanda Linds medverkan för ”ett allvarligt misstag”. 

Bråket mellan Kina och Sverige började redan i förra veckan. 

Kinas ambassad i Stockholm angrep Svenska PEN, en förening som värnar det fria ordet, för valet av den fängslade förläggaren Gui Minhai som årets pristagare av Tucholskypriset. 

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan 2015.

På torsdagen trappades Kinas retorik upp ytterligare när ambassaden publicerade en intervju ambassadör Gui Congyou gjort med Sveriges radio på sin hemsida. 

I intervjun upprepade ambassadören uppmaningen till Svenska PEN att ställa in prisutdelningen. Annars kommer man att vidta ”motåtgärder”. 

– Vi uppmanar Svenska PEN att ställa in priset till Gui Minhai omedelbart och den svenska regeringens representanter att inte närvara vid utdelningsceremonin. Om de ignorerar de starka protesterna från den kinesiska sidan och fortsätter ändå kommer vi att behöva vidta åtgärder, säger ambassadören i intervjun som lades upp på ambassadens hemsida. 

På fredagen gick ambassaden ytterligare ett steg längre och riktade sin varning direkt till regeringen. 


Här delar Amanda Lind (MP) ut priset trots Kinas hot

Gui Minhai och Tucholskypriset – detta har hänt

Svenska PEN, en ideell förening med syfte att försvara det fria ordet, meddelade nyligen att den fängslade förläggaren Gui Minhai tilldelas 2019 års Tuchulskypris, som årligen delas ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Prisutdelningen ägde rum på fredagen. Kulturminister Amanda Lind delade ut priset och en tom stol placerades på scenen för att uppmärksamma den fängslade författarens frånvaro.

Kinesiska ambassaden reagerade med vrede på beskedet och skrev på sin hemsida den 7 november att personerna bakom ”denna fars” kommer att drabbas av ”konsekvenser”.

Den svenska regeringen reagerade mot ambassadens formuleringar.

– Det är givetvis allvarliga uttalanden. UD har framfört till ambassaden att yttrandefrihet råder i Sverige, sade utrikesminister Ann Linde då.

– Svensk yttrandefrihet garanterar Svenska PEN rätten att fritt och utan påverkan tilldela priset till vem de önskar.

Amanda Lind efter ceremonin där Gui Minhai fick pris: ”Det har varit fullständigt självklart att vara här”.

Amanda Lind trotsade Kinas hot 

I en intervju med TT säger ambassadören att kulturministern Amanda Lind (MP) riskerar att portas från Kina om hon närvarar vid prisceremonin. Samma situation gäller även för statsminister Stefan Löfven (S) om han skulle närvara, rapporterar TT.

– Om Amanda Lind, trots vårt råd närvarar vid den här ceremonin, då kommer inga regeringsföreträdare ansvariga för kulturfrågor vara välkommen till Kina, säger ambassadören till TT.

Trots hoten från Kinas ambassadör närvarade Amanda Lind vid ceremonin och delade ut priset till Gui Minhai. 

Kulturministern säger till Expressen att hon tagit del av Kinas utspel. 

– Det är något som får stå för Kinas ambassadör. Vi har varit oerhört tydliga med att yttrandefrihet råder i Sverige. Vi förutsätter att Kina och Kinas ambassadör respekterar detta. För mig har det varit fullständigt självklart att vara här och dela ut priset. 

Finns det några Kinaresor inplanerade som du riskerar att behöva ställa in? 

– Återigen, Kinas uttalanden får stå för dem. Statsministern har varit väldigt tydlig och jag har varit väldigt tydlig med att yttrandefrihet råder i Sverige. Vi förutsätter att detta respekteras av Kina och Kinas ambassadör. 

Men han respekterar uppenbarligen inte det? 

– Uttalandet får stå för honom. 

Efter prisutdelningen kommer Kinas ambassad med ett nytt uttalande på sin hemsida. De kallar Amanda Linds närvaro för ett ”allvarligt misstag”. 

”Det allvarliga misstaget från den svenska sidan skapar oundvikligen allvarliga svårigheter att upprätthålla vänskapliga utbyten och samarbeten mellan Kina och Sverige”. 

I en intervju med SVT säger ambassadör Gui Congyou att han inte hotar Sverige, utan att han ”uppmanar vänligt”. 

– Vi är väldigt upprörda. 1,4 miljarder kineser är upprörda, säger han också.  


Se TT:s intervju med Kinas ambassadör Gui Congyou:

Se intervjun med Kinas ambassadör


Stefan Löfven hotades också med att bli portad om han dök upp på prisutdelningen. Det var aldrig planen att han skulle göra det. Statsministern avböjde att kommentera det senare utspelet från Kinas ambassadör. 

Tidigare under fredagen släpptes en intervju som Stefan Löfven gjort med SVT Agenda. Han får då frågan om han kommer att markera mot ambassadörens uttalande på något sätt. Stefan Löfven svarar: 

– Det får vi fundera på. Vi får för det första se vad för eventuella konsekvenser det här kan få. Men vi står upp för yttrandefriheten i Sverige. Det är så Sverige är byggt och det är så vi ska ha det här.

Expressen har sökt utrikesministern Ann Linde. Hennes presstalesperson hänvisar till de kommentarer Ann Linde gett tidigare under dagen. 

Ann Linde har tidigare sagt till TT att det ”inte är okej att lägga sig i vad den svenska regeringen gör”.

– Vi har markerat tydligt mot Kina både vid ambassaderna i Stockholm och i Peking.


Amanda Lind på plats för att dela ut priset.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Gui Minhai representeras av en tom stol vid prisutdelningen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Gui Minhai representeras av en tom stol vid prisutdelningen.
Foto: Gusten Holm

Också Moderatledaren Ulf Kristersson deltog vid fredagskvällens prisutdelning. 

– För mig var det självklart att markera mitt stöd för Gui Minhai, inklusive det pris han nu fått och inte minst i den situation när den kinesiska ambassadören försöker utöva påtryckningar mot Sverige. 

Ulf Kristersson kallar kinesiska ambassadens utspel för ”anmärkningsvärda och oacceptabla”. Han tycker att den svenska regeringen har hanterat fredagens händelseutveckling på ett bra sätt. 

– Under dagen tycker jag att de skött det utmärkt, jag har inga invändningar alls. Jag hade gjort precis likadant själv. När det gäller Gui Minhai allmänt sett måste vi öka trycket. Han har varit fängslad nu i fyra års tid, vi har hittills inte lyckats få honom frigiven. Vi måste öka ansträngningarna. 

Ambassadören: ”Redan drabbats”

I den kinesiska ambassadörens intervju med Sveriges Radio undrar reportern hur snart vi kan se konsekvenserna av att ge priset till Gui Minhai.

– Som ett gammalt kinesiskt talesätt lyder: ”Goda handlingar belönas med goda resultat och felaktiga handlingar bestraffas med dåliga konsekvenser”. Vissa människor i Sverige har insisterat på att ljuga och begå felaktiga handlingar i det här fallet, och de har redan drabbats av konsekvenserna.

Reportern frågar om ambassadören kan vara mer specifik gällande vilka konsekvenser som avses.

Svaret:

– För det första kommer bilden av Sverige bland 1,4 miljarder kineser att skadas. För det andra kommer de normala utbytena och samarbetet att försvåras allvarligt. Du är smart nog att förstå vad jag menar med ”konsekvenser”.

Ambassadören säger vidare:

– En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och den kinesiska sidans intressen. 

Svenska PEN:s ordförande: Känner sig inte lugn 

Reportern från Sveriges Radio ber också att få kontakta Gui Minhai personligen. Svaret blir att man ska framföra förfrågan till Gui Minhai men att förläggaren inte vill ha med någon på ”den svenska sidan” att göra. Detta påstående har flera gånger upprepats av företrädare för den kinesiska staten men har starkt ifrågasatts av personer i Sverige som engagerar sig i Gui Minhais fall, däribland Kurdo Baksi.

– Kinas ambassadör har noll trovärdighet i detta. Gui Minhai har varit frihetsberövad sedan januari 2018. I snart två år har Kina vägrat att visa upp honom.

Jesper Bengtsson är ordförande för Svenska PEN, vars beslut att dela ut pris till Gui Minhai fick ambassadören att börja inleda sin hotfulla retorik mot Sverige. 

– De trappar ju ytterligare upp det hela. Jag kan bara konstatera att de är väldigt måna om att lägga sig i vad människor tycker och tänker i Sverige, säger Jesper Bengtsson.

Han tycker att ambassadens budskap känns olustigt.

– Det är klart att man inte känner sig lugn när en företrädare från en av världens mäktigaste stater säger så.


Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet UI, om Kinas hot.

Uppgifter: Kallats upp till UD 40 gånger

SVT Nyheter erfar att den kinesiska ambassadören har kallats upp till samtal på UD 40 gånger. Uppgifterna kommer ”från hög nivå inom utrikesförvaltningen”.

Själv hävdar ambassadören att han haft mer än 60 möten med UD bara under 2018.

UD vill inte kommentera innehållet i samtalen, men säger till SVT att man ”för en löpande dialog med Kinas ambassad om angelägna frågor i relationerna”.

Samtalen ska bland annat ha handlat om Gui Minhai, enligt SVT Nyheter.

Gui Minhais dotter, Angela Gui, är aktiv i kampen om att få sin far frisläppt. Hon kunde inte själv delta vid fredagens prisutdelning på grund av sjukdom. 

”Hade jag varit på plats ikväll hade jag talat om vikten av att se priset som en symbol för svensk solidaritet med folket i Hongkong. Det hade nog åtminstone pappa velat”, skriver hon på Twitter på fredagen. 

Ställer in planerat möte med ambassadören

På fredagskvällen skriver NWT att Bengtsfors kommun ställer in ett planerat möte som skulle ha hållits på måndag med Kinas ambassadör Gui Congyou. 

Beslutet fattades efter ambassadörens kontroversiella uttalanden under fredagen.

– Ambassadören har gjort anmärkningsvärda uttalanden och i det läge som uppkommit så är det olämpligt med ett besök på Bengtsfors kommun och Stenebyskolan, säger Bengtsfors kommunchef Göran Eriksson till Dalslänningen.


GUI MINHAI

Den 17 oktober 2015 sågs den svenska förläggaren Gui Minahi lämna sin semesterlägenhet i Thailand. Han försvann sedan i en bil med en okänd kinesisktalande man. Enligt SVT kontaktar han senare fastighetsägaren och ber dem släppa in fyra män som försöker ta med sig hans dator. 

I januari 2016 gjorde Gui Minhai, i kinesisk television, ett ”erkännande” om ett 13 år gammalt påstått brott. Enligt versionen han uppgav hade han frivilligt lämnat in sig till kinesiska myndigheter för att ta sitt straff för en bilolycka 2003. 

Efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för det påstådda brottet släpptes han men greps igen, nu misstänkt för att ha röjt kinesiska statshemligheter utomlands, enligt Kinas myndigheter.

Hans dotter Angela Gui har talar i den amerikanska kongressen och bett om hjälp för att få sin pappa fri. 

Nu, under fredagen, får Gui Minhai Tucholskypriset som varje år tilldelas en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. 
Kinas ambassad trappar upp retoriken ytterligare inför fredagens utdelning av Tucholskypriset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.