Kinas högste ledare mörkar sin plan inför valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Var högste ledaren Xi Jinping står ideologiskt är det egentligen ingen som vet, trots att det är val i Kina under torsdagen.
Foto: Feng Li

Det amerikanska valet må synas överallt men det kinesiska anses ha störst betydelse för världen.

På torsdagen inleds den veckolånga 18:e kongressen i Kinas kommunistparti. Den 15:e november väntas sedan den mäktiga politbyråns ständiga utskott - med makt över 1,3 miljarder människor - presenteras.

En dag före det kinesiska valet - som egentligen är en intern utnämning inom Kommunistpartiet - är det redan klart vem som blir både president och premiärminister. Men vilka de - förmodligen fem - personer som kommer att göra Xi Jinping och Li Keqiang sällskap i politbyråns ständiga utskott är fortfarande okänt.


Foto: Foto: Petar Kujundzic

– Det är väldigt viktigt vilka de fem personerna blir. De kan nämligen göra det lättare eller svårare för den högste ledaren Xi Jinping att genomdriva reformer: Ekonomiska reformer och kanske på sikt politisk liberalisering, säger Johan Lagerkvist, Kinaforskare vid Utrikespolitiska Institutet. 

Först när den 18:e partikongressen är över om en vecka kommer politbyrån ständiga utskott att avslöjas. Mycket uppmärksamhet kommer också att riktas mot den rapport som den avgående presidenten Hu Jintao ska läsa upp under kongressen. Rapporten är främst tillbakablickande men kanske kan den också avslöja något om framtiden.

"Kan inte vara en Stalin"

Vilka det ständiga utskottet kommer att bestå av spelar inte minst roll eftersom mandatperioden enligt praxis sträcker sig över två partikongresser - eller motsvarande tio år.

Enligt Johan Lagerkvist tyder mycket på att det totalitära Kina sakta är på väg mot ett liberalare och mer konsensusdrivet politiskt klimat.

– Kinesisk politik har historiskt gått från väldigt karismatiska, starka ledare där en person bestämmer i toppen till mycket mer av konsensusorienterade beslut. Även om Xi Jinping verkar vara en starkare person än Hu Jintao så kommer han inte kunna vara som en Stalin eller Mao och sopa bort alla andra.

Men vad Xi Jinping har för visioner för Kina är det ännu få utomstående som vet. Inte ens Kinaforskaren.

– Det där är den stora frågan som jag också ställer mig. Vi vet för lite om vilken policy han kommer att driva, han har inte avslöjat så tydligt vad han egentligen står ideologiskt. Vi vet däremot att han varit verksam i relativt liberala, öppna och tillväxtorienterade kustprovinser. Rimligtvis bör han vara påverkad av den miljön.

Internet censureras

Johan Lagerkvist, som senaste besökte Kina för ett par månader sedan, berättar om en tilltagande säkerhetsnivå med hårda kontroller av bland andra taxiresenärer. De senaste veckorna har också den kinesiska censuren stramats åt på internet.

– Det jag hört är att utländska sajter, New York Times, Bloomberg och andra, blockerats. Det beror på att de publicerat historier om de förmögenheter på flera miljarder dollar som de högsta ledarna har, vilket man inte vill att det kinesiska folket ska läsa. Sedan ska man inte glömma att det alltid pågår censur av sådant som kan vara känsligt i Kina, säger Johan Lagerkvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.