Monacos prins har smittats av corona

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Monacos prins, prins Albert, har smittats av coronaviruset.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM
Personal som jobbat på sjukhus i Wuhan får nu lämna, eftersom man fått bukt med viruset.
Foto: COSTFOTO / EPA / TT / YFC / COSTFOTO/SIPA USA SIPA USA
Sjukvårdsarbetare lämnar Wuhan med ett plan.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
För första gången sedan utbrottet i Wuhan har Kina inte rapporterat något nytt inhemskt fall av coronaviruset.
Foto: XINHUA /SIPA USA
I Italien var det tvärtemot Kina den mörkaste dagen hittills under coronautbrottet. 475 nya dödsoffer rapporterades.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Städning på gata i Neapel, Italien.
Foto: CIRO FUSCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Drive thru”-test av corona i Italien.
Foto: MICHELE LAPINI/SHUTTERSTOCK / MICHELE LAPINI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
1 / 8

Prins Albert av Monaco har testat positivt för coronaviruset.

Samtidigt larmar USA om att nästan 40 procent av landets patienter är unga – mellan 20 och 54 år gamla, rapporterar New York Times.

Men risken att dö av coronaviruset är betydligt högre för äldre personer. 

Sverige och resten av världen fortsätter att tampas med coronavirusets snabba framfart.

På torsdagen har prins Albert av Monaco,62, smittats av covid-19, bekräftar hovet. Enligt franska medier är prinsen vid relativt god hälsa, trots sjukdomen. 

Kungligheten testades i början av veckan och har beslutat att arbeta hemifrån under sjukdomstiden. Han är i nära kontakt med kabinetten, regeringen och hans närmare samarbetspartners, rapporterar AP.

– Prinsen bevakas av sin doktor och behandlas av specialister vid Princess Grace sjukhuset, säger hovet i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån.

Prins Albert är medlem i familjen Grimaldi, som utgör Monacos kungafamilj. Det finns inga uppgifter om hans hustru, furstinnan Charlene av Monaco, eller parets barn smittats av viruset.

Tyskland inför gränsrestriktioner

Flera länder harinfört ytterligare åtgärder från att minska smittan under torsdagen.

I Tyskland har man beslutat om att stänga gränserna för all icke-nödvändig flyg- och båttrafik från andra EU-länder, rapporterar CNN. 

Samtidigt har Italiens premiärminister, Giuseppe Conte, förlängt landets nationella karantän fram tills efter den 3 april.

Även Frankrike väntas skjuta fram gränsen för sitt nationella utegångsförbud. Enligt generaldirektören för landets hälsomyndighet, Genevieve Chene, är det ”väldigt troligt” att tilltaget kommer att vara längre än de två veckor som hittills varit planerade.

Flera unga har smittats i USA

I USA har över 9 500 personer smittats av coronaviruset – och ny data visar att en stor del av de smittade som vårdas på sjukhus är unga vuxna, skriver New York Times. 

38 procent av de 508 patienterna som vårdats på sjukhus är mellan 20 och 54 år gammal. Däremot är risken att avlida betydligt större för gamla personer. I rapporten har man undersökt de första 2 500 bekräftade fallen av coronaviruset. 

– Det kommer inte bara drabba de äldre. De kommer även drabba 20-åringar och uppåt. De måste vara försiktiga, även om de tror att de är unga och friska, säger Stephen S. Morse, professor i epidemilogi vid Columbia-universitetet till New York Times. 

Risk för andra våg i Kina

I Kina, där utbrottet inleddes, befarar forskare samtidigt en andra våg av virusutbrottet. 

Under gårdagen bekräftade landet endast 34 fall – varav samtliga smittades utomlands. De nya fallen visar på risken för att smittan återkommer till landet, och drabbar de som ännu är immuna mot covid-19.

– Frågan är vad som kommer att hända när det kommer en andra våg av infektioner, eftersom de åtgärder som Kina har implementerat inte nödvändigtvis kommer att fungera på lång sikt, säger Ben Cowling, epidemiolog vid universitetet i Hongkong, till New York Times

Eftersom landet införde hårda restriktioner under utbrottet tros mindre än en procent av befolkningen ha blivit immuna.

– Det innebär att de allra flesta kineser fortfarande kan drabbas, säger Raina MacIntyre, chef för bioskyddsinstitutionen vid University of New South Wales, till Bloomberg.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/135/
Så här har de boende aldrig sett kanalerna förut.
Skeppen väntas vara redo inom en vecka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.