Kinas försvunna: De ville visa verkligheten i Wuhan

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Fang Bin.
Foto: Youtube / Youtube
Chen Qiushi.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ren Zheqiang.
Foto: NEWSCOM / FEATURECHINA/NEWSCOM/SIPA USA SIPA USA

Männen i skyddsutrustning som bultade på Fang Bins dörr i Wuhan sa att han skulle föras i karantän.

Men han var inte sjuk och männen var inga sjukvårdare.

Fang Bin ville berätta vad som pågick i Wuhan.

Nu är han en av Kinas många försvunna.

Fang Bin hade aldrig gjort något liknande förr. Som den klädförsäljare han är så hade filmerna han lagt ut på nätet mest handlat om traditionella kinesiska klädesplagg.

Men han bodde i Wuhan. Det var där coronaviruset började spridas. Och Fan Bing blev upprörd över vad han såg. Så han filmade.

I en scen tittar han in i en beige skåpbil parkerad utanför ett sjukhus. Han såg åtta liksäckar.

– Så många döda! Det är för många.

I den 40 minuter långa filmen besöker han också ett sjukhus och talar med kineser som förlorat sina anhöriga. Det är början av februari.

Fang Bin, klädförsäljaren som började dokumentera virusutbrottet i Wuhan. Nu är han försvunnen.
Foto: Youtube / Youtube

Kort därefter kommer knackningen på dörren. Han får datorn konfiskerad och slipper undan denna gång men ett förhör och varningar.

En vecka senare, den 9 februari, är polisen tillbaka. Fang Bin har fortsatt filma, bland annat civilklädda poliser som vaktar hans hus. Hans sista film är tolv sekunder lång och han håller upp ett papper med texten. ”Medborgare gör motstånd, ge makten tillbaka till folket.”

Därefter är han försvunnen.

Larmet från läkarna

Det har från början funnits personer i Wuhan som velat berätta om viruset och dess faror. Redan den 30 december larmade läkaren Li Wenliang och sju andra läkare sina kolleger.

Han kallades också till förhör och tvingades skriva under ett dokument om att han ”allvarligt stört den sociala ordningen”. Li Wenliang fick återgå i tjänst, men avled i corona den 7 februari.

En manifestation i Hongkong till minne av läkaren Li Wenliang.
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Det ledde till en stark reaktion på kinesiska sociala medier. Den typen av reaktion som de kinesiska myndigheterna fruktar.

Statsstyrda kinesiska medier har från början koncentrerat sig på positiva historier från Wuhan. Den typen av filmer som Fang Bin lade ut, vill de styrande inte se spridda.

Men Fang Bin var inte ensam. Några dagar innan han försvann, så greps även den förre advokaten och omskolade journalisten Chen Qiushi, 34.

Även han lade ut filmer, på Youtube och Twitter, sajter som är blockerade i Kina. Chen Qiushi har varit med förr. Han reste även till Hongkong under protesterna i fjol och publicerade bilder därifrån.

När han kom hem kallades han till förhör och blockerade från kinesiska social medier, som WeChat. Han anlände till Wuhan redan den 26 januari:

– Vad för slags journalist är du om du inte vågar ta dig till fronten? säger han i en video.

Under de kommande två veckorna publicerade han över 100 inlägg. De visar vardagen under coronaviruset.

Chen Qiushi i en av sina filmer. Här utanför ett sjukhus i Wuhan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

De visar Wuhan-bor som förlorat sina anhöriga. Patienter som ligger på tillfälliga sängar i sjukhuskorridorer. Döda kroppar.

Men Chen Qiushi kände pressen. Han visste att han tog risker.

– Jag är rädd, säger han i en film. Framför mig är viruset. Bakom mig Kinas juridiska och administrativa makt.

Knackningen på hotelldörren kom den 6 februari. Han har inte sett till sedan dess.

Detsamma gäller för Li Zehua, före detta nyhetsankare på statliga CCTV. Han anlände till Wuhan med tåg den 12 februari, då Fang Bin och Chen Qiushi redan var försvunna.

Den 25-åriga Li Zehua hann arbeta i två veckor. Han besökte bland annat ett viruslab i Wuhan och jagades av polis efteråt.

– Jag kör riktigt fort, sa han till kameran. Hjälp mig!

Slutet kom den 26 februari. Li Zehua livestreamade sitt eget gripande. Därefter, tystnad.

Li Zehua hade varit journalist på CCTV. Han ville skildra vad som pågick i Wuhan.
Foto: Youtube

De tros nu alla tre sitta i hemliga polishäkten dit varken anhöriga eller advokater har tillträde. Frances Eve på människorättsorganisationen Chinese Human Rights Defenders i Hongkong säger så här till Mail on Sunday:

– Alla som försvinner riskerar att utsättas för tortyr, det handlar framför allt om att få dem att erkänna att de är kriminella och skadliga för samhället.

– Sedan kommer - som vi har sett ofta förr - de försvunna att föras framför kamerorna och erkänna sina brott på statlig kinesisk tv.

”Den stora kanonen” försvinner

De tre videbloggarna är alla vanliga kinesiska medborgare utan kopplingar till makten och kommunistpartiet. Men inte ens personer med sådana kontakter går säkra.

Ren Zhiqiang, 69, trodde möjligen att han var säker. Han är framgångsrik byggherre och vän med Kinas vicepresident, Wang Qishan. Hans pappa var biträdande handelsminister, hans mamma gick i samma skola som Nordkoreas diktator Kim Il-Sung.

Byggherren Ren Zheqiang är vän med Kinas vicepresident, son till en biträdande minister. Men även han har försvunnit efter att ha kritiserat Kinas agerande i Wuhan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Och han är frispråkig, något som gett honom namnet ”Den stora kanonen”. Han blockerades redan 2016 från WeChat och sina 38 miljoner följare efter att han kritiserat president Xi Jinpings uttalande att kinesiska nyhetsmedier måste tjäna partiet. Ren ansåg att de borde tjäna folket i stället. 

Och Ren ansåg att virusutbrottet visade att han haft rätt. Att folket överges när massmedierna tjänar partiets mål.

Det var bland annat så han skrev i en essä i mars. Han kallade också president Xi för en ”clown som inte har några kläder, men som vill vara kejsare”.

Ren Zhiqiang gick för långt. Han försvann i mars han med.

Vad gäller videobloggarna så har förfrågningar bara mötts av tystnad. Men Peking har efter några veckor i alla fall kommenterat Ren Zhiqiangs försvinnande. Han misstänks för ”allvarliga brott” mot lagen och kommunistpartiet, heter det.

Enligt Mail on Sunday har över 5 000 kineser straffats för att ha ”fabricerat falsk eller skadlig information” kring virusutbrottet. Det kan handla om inlägg på kinesiska sociala medier om brist på utrustning eller köer. De flesta har klarat sig undan med kortare frihetsberövanden och böter.

Men Fang Bin, Chen Qiushi och Li Zehua ville skildra virusverkligheten mer ambitiöst än så. De får nu betala ett högt pris för det.


LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 


LÄS MER: Kravaller i Paris – skör fyrverkeri mot polisen


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.