Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas drag – förbjuder unga att spela dator

Inget dataspelande mellan 22.00 och 08.00 och max 90 minuter per vardag. Det är de nya reglerna för unga kineser under 18 år.
En kinesisk pojke spelar på sin smartphone. Nya regler begränsar hur länge de unga får spela i Kina.Foto: ADOBE STOCK

Inget dataspelande mellan 22.00 och 08.00 och max 90 minuter per vardag.

Det är de nya reglerna för unga kineser under 18 år.

Kinas ledare oroar sig över att de unga spelar på tok för mycket.

Dataspelsindustrin är enorm, större än exempelvis film- och musikindustrin tillsammans. Kina är inget undantag, tvärtom.

Kineserna älskar sina dataspel och producerar även hel del egna. IT-giganten Tencent har exempelvis utvecklat det enormt populära ”Honor of Kings”, ett fantasy spel med kungar, svärd och magi.

Det är ett också spel som Folkets dagblad - officiellt organ för Kinas kommunistparti - år 2017 kallade ”ett gift för tonåringar” i en kritisk artikel om dataspelande. En officiell militär tidning varnade samma år för att dataspel kan distrahera landets soldater från att göra sina plikter.

Dataspelande är mycket populärt i Kina. För populärt, menar landets regering.Foto: BUDRUL CHUKRUT / REX/IBL

Även Kinas president Xi Jinping har uttryckt sin oro. Allt fler unga kineser lider exempelvis av närsynthet. Xi Jinping gjorde i fjol klart att han bekymrade sig över det och har satt det i samband med för mycket dataspelande.

Tencent har infört egna restriktioner för unga online spelare efter kritiken. De som är under tolv år får bara spela en timme per dag, de mellan tolv och 18 får spela dataspel två timmar per dag max.

Men sånt har varit lätt att kringgå genom att skaffa sig falska identiteter på nätet. Så nu trappar den kinesiska staten upp restriktionerna.

De publicerades i veckan av Nationella Press och Publicerings Administrationen, NPPA. Det lär får de unga att stöna, men kanske många föräldrar att jubla.

90 minuter per vardag och tre timmar på helgen

Den som är under 18 år får hädanefter bara spela dataspel högst 90 minuter per vardag och max tre timmar per dag på helger och skollov.

Det är också slut på sena nätter framför skärmarna. Inget spelande alls ska vara tillåtet mellan 22.00 och 08.00.

Max 90 minuter per vardag, mer än så ska inte kinesiska ungdomar få ägna sig åt dataspelande.Foto: ADOBE STOCK

Dessutom begränsas hur mycket de unga får lägga på att köpa tillägg i spelen, som bättre vapen eller fordon. De minderåriga får max spendera 250 till 550 kronor per månad, beronde på ålder.

De minderåriga kommer också hädanefter att behöva använda sina riktiga namn och ID-nummer när de loggar in sig för att spela. Där måste man också exempelvis ange telefonnummer. På så vis räknar myndigheterna med att kunna kontrollera spelandet online.

– Dessa problem påverkar både de minderårigas fysiska och mentala hälsa, liksom deras normla inlärningsförmåga och liv, heter det i ett uttalande från NPPA som publicerats av den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Det är oklart hur den kinesiska staten ska kunna kontrollera eget spelande som inte äger rum online där man bara spelar mot sig själv.

Även vuxet spelande kommer att begränsas. Alla kineser är förbjudna att spela spel som innehåller ”sexscener, är överdrivet blodiga och våldsamma eller casinospel”.

Spelindustrin i Kina omsätter enligt researchföretaget Niko Partners motsvarande cirka 300 miljarder kronor per år i USA och det är förstås också en enorm marknad för västerländska dataföretag.

– Jämfört med väst så är detta väldigt extremt, säger Daniel Ahmad på Niki Partners till New York Times.

– Publicister och utvecklare måste vara väldigt medvetna om innehållet i spelen de utvecklar för den kinesiska marknaden.

Flera amerikanska och europeiska spelföretag har kinesiska samarbetspartners, men det kan också ställa till problem. Activision Blizzard är en amerikansk speljätte som just hamnat i blåsväder, ännu ett exempel på hur kinesiskt inflytande påverkar hur västerländska företag agerar.

Blizzard anordnade en turnering med online spelet Hearthstone tidigare i höst och vinnare blev Ng Wai Chung, en spelare från Hongkong. Turneringen hölls i Taiwan.

Under en intervju efteråt så kom Chung utrustad med bland annat gasmak och sa på kinesiska och till stöd för protesterna i Hongkong:

– Befria Hongkong! Revolution i vår tid.

Det gillade inte Blizzard och framför allt inte deras kinesiska samarbetspartner Netease. Chung fick lämna tillbaka prispengarna och avstängdes från allt spel med Blizzard i ett år.

Det väckte en proteststorm bland gamers runtom i världen, Blizzard backade något, gav tillbaka prispengarna men Chung är fortfarande avstängd i ett år. Även andra spelare som uttryckt stöd för Hongkong när de streamat sitt spel har bestraffats.

Blizzard menar att Chung och de andra brutit mot regler som förbjuder den här typen av politiska ställningstaganden. Kritikerna menar att det är struntprat och att allt handlar om att Blizzard lagt sig platt för makten i Peking. För mycket pengar står på spel.