Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas attack – efter liberala valsegern i Taiwan: ”Fusk”

Tsai Ing-wen blev på lördagen återvald som Taiwans president.
Foto: CHIANG YING-YING / AP TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping,
Foto: JU PENG / AP TT NYHETSBYRÅN

På lördagen blev Kina-motståndaren Tsai Ing-wen återvald som Taiwans president.

Nu går Kina till attack genom intensiv smutskastning i statliga medier, där man påstår att partiet vunnit med hjälp av ”utomstående mörka krafter”.

Tsai Ing-wen har länge positionerat sig som en tydlig motståndare till att Taiwan är en del av Kina. Stormakten gör anspråk på Taiwan som en kinesisk provins, något man gjort med exempelvis Hongkong.

Den kinesiska staten har tidigare meddelat att man en dag kommer ta Taiwan med våld om så krävs.

Di:s Asien-korrespondent Johan Nylander rapporterade på lördagen att Tsai Ing-wens valseger riskerade att trigga i gång en reaktion från kinesiskt håll – och nu tycks maskineriet ha satt i gång.

Attacken från Kina – i statliga medierna

Enligt AFP anklagar nu kinesiska statsmedier Tsai Ing-wen för att ha fuskat sig fram till valsegern.

”Det här är uppenbarligen inte ett normalt val”, uppgav den statliga nyhetsbyrån Xinhua på söndagen.

Enligt nyhetsbyrån använde Tsai Ing-wen och hennes parti sig av ”smutsig taktik som fusk, repression och skrämsel”. Vidare angavs att Tsai hade köpt röster och att ”utomstående mörka krafter” låg bakom valsegern.

Trycket från Kina ökar

Under de senaste åren har den kinesiska regimen ökat det ekonomiska, militära och diplomatiska trycket på ön. Syftet har varit att skrämma väljare till den inhemska oppositionen, rapporterar AFP.

Strategin har dock gett omvänd effekt, då väljarna i stället tycks ha dragits till Demokratiska framstegspartiet. Demonstrationerna i Hongkong tycks också ha varit en bidragande orsak.

Glädjescenerna i Taiwan efter historiska beslutet:

Den nya lagen klubbades igenom på fredagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.