Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinas anklagelse om ”spionballongen”

Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: JACK TAYLOR / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Joe Biden.
Foto: TRACIE VAN AUKEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den kinesiska ”spionballongen” över USA har ökat spänningarna mellan länderna.

Nu anklagar Kina USA för att använda händelsen till att svartmåla landet.

”Kina motsätter sig det bestämt”, står i ett uttalande från utrikesdepartementet enligt ABC News.

Efter att i flera dagar ha svävat över delstater i USA har den kinesiska ”spionballongen” skjutits ned över Atlanten.

Beslutet togs av presidenten Joe Biden. Samtidigt stängdes luftrummet över delstaterna North- och South Carolina. Det amerikanska luftfartsverket FAA kallade det för en ”nationell säkerhetsåtgärd”, rapporterar Reuters.

Ballongen har lett till ett högt diplomatiskt tonläge mellan Kina och USA.

”Har utnyttjat problemet”

USA har anklagat Kina för att spionera. Kina har å sin sida sagt att ballongen användes för forskning och att den hamnat över USA på grund av en ”olycka orsakad av force majeure”, rapporterar ABC.

I ett uttalande på lördagen riktar Kina också kritik mot hur amerikanska politiker och medier rapporterat om ballongen. Man hävdar att den använts för att svartmåla Kina som land.

”Vissa politiker och medierna i USA har utnyttjat problemet för att attackera och misskreditera Kina. Kina motsätter sig det bestämt”, står det i uttalandet från försvarsdepartementet.

Förnekar besöket

Mot bakgrund av ballongen har USA:s utrikesminister Antony Blinken skjutit upp ett besök till Kina som skulle ske nästa vecka.

– Vi har noterat Kinas ursäkt men att en ballong är i vårt luftrum kränker vår suveränitet och är ett brott mot internationella lagar, sa en talesperson från amerikanska utrikesdepartementet i samband med beskedet på fredagen, enligt Reuters.

På lördagen förnekar Kina att något besök alls var inplanerat. I uttalandet från landets försvarsdepartement går att läsa:

”I själva verket har varken Kina eller USA aviserat några besök. Det är USA:s egen sak att meddela relevant information, och det respekterar vi”.

Se mer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.