Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas ambassadör: ”Vi har hagelgevär för våra fiender”

Intervju med Gui Congyou.
Ambassadören Gui Congyou har hotat Sverige med att ”vidta åtgärder”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fängslade förläggaren Gui Minhai.

Kina hotade Sverige med att ”vidta åtgärder” när fängslade förläggaren Gui Minhai belönades av Svenska PEN. 

Nu har ambassadören Gui Congyou försvarat den tuffa retoriken som nödvändig vid tillfällen då man blir hårt attackerad. 

– Talesättet ”Vi behandlar våra vänner med gott vin” har en fortsättning. ”Vi har hagelgevär för våra fiender”, säger Gui Congyou i Medierna i P1. 

Den infekterade tonläget mellan Sverige och Kina har sitt nav i Gui Minhai, förläggaren som har suttit fängslad i Kina sedan 2015 för att ha gett ut förbjuden litteratur i landet. Svenska PEN valde att hedra Gui Minhai genom att dela ut sitt stipendium Tucholskypriset till 55-åringen – ett beslut som upprörde Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou. 

Kina om hoten mot Sverige

Ambassadören skickade ett budskap till Sverige: ställ in prisutdelningen, annars kommer Kina att ”vidta åtgärder”. Ceremonin blev dock av och kulturminister Amanda Lind närvarade, vilket ambassaden beskrev som ”ett allvarligt misstag”. 

Gui Congyou har i en ny intervju med Sveriges Radio-programmet Medierna anlagt en något mer diplomatisk ton. Han menar att ambassadens uttalanden var en replik på en direkt provokation – från de svenska medierna. 

– Jag vill klarlägga en sak. Kritiken från ambassaden mot vissa nyhetskällor tvingades fram. Vi tog inte initiativet, säger Gui Congyou i Medierna. 

– Anmärkningarna på hemsidan var för att vi först blev bemötta med ogrundade anklagelser mot Kina. Kritik behöver vara faktabaserad. Man ska inte sprida falska nyheter.

”Bara en metafor”

Ambassadören säger vidare att hans kritiker borde ha i åtanke att han också åtnjuter yttrandefrihet – att han har ”en egen mun”. 

Han trycker på att han helst av allt vill uppnå en fredlig relation med Sverige – men att han samtidigt inte tvekar att ta till hårda ord. 

– Talesättet ”Vi behandlar våra vänner med gott vin” har en fortsättning. ”Vi har hagelgevär för våra fiender”. I den här kontexten betyder citatet att när folk riktar elaksinnade anklagelser mot Kina, behöver vi slå tillbaka och klarlägga. Det är bara en metafor, säger Gui Congyou. 

Angela Gui, dotter till Gui Minhai, reagerade starkt på ambassadens hot mot Sverige. Hon menade att Sverige borde öppna för att utvisa kinesiska diplomater som svar på tonfallet.

– Jag tyckte att det kändes otäckt när en ambassadör så öppet uttryckte hot mot svenska civilsamhället och svenska politiker. Jag har förstått det som att vi inte sett det tidigare, har Angela Gui sagt till Ekot. 

Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter – här är en sammanfattning av fallet Gui Minhai.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.