Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinas ambassadör till angrepp mot Expressen

Gui Congyou till angrepp mot bland annat Expressen.
Ambassadör Gui Congyou.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressens kulturchef Karin Olsson.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressens kulturchef Karin Olsson vid en demonstration för Gui Minhai.
Foto: Expressen

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou fortsätter att tala maktspråk.

I en ny intervju med SVT säger han att Expressens reportrar ”måste förändra det felaktiga sättet att rapportera om Kina” för att få visum till landet. 

– Det är absurt och också skrämmande att världens överlägset mäktigaste diktatur har den här retoriken, kommenterar Expressens kulturchef Karin Olsson.

Kinas ambassad i Stockholm har på sin hemsida publicerat en intervju med ambassadör Gui Congyou, som har gjorts av SVT.

Liksom flera gånger tidigare går ambassadören till hård attack mot svenska medier, som han menar sprider en felaktig bild av Kina.

I intervjun med SVT säger ambassadören att dessa mediers ”frekventa illasinnade attacker” på Kinas kommunistparti och den kinesiska regeringen får honom att tänka på ett scenario där en 48 kilo tung boxare framhärdar i att utmana en 86-kilosboxare på match – trots att tungviktaren i all välmening råder lättviktaren att backa och sköta sitt.

”Vilket val förväntar du dig att tungviktsboxaren har?”, frågar ambassadören retoriskt.

Gui Congyou har de senaste två åren flera gånger gått till verbalt angrepp mot svenska medier, debattörer forskare och andra som framfört kritik mot Kina, särskilt i fråga om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Han har inte tvekat att attackera enskilda personer som engagerat sig för Gui Minhai. Det gäller bland andra Expressen-medarbetaren Jojje Olsson. I ett pressmeddelande från ambassaden sommaren 2018 stod att läsa att Olssons ”vilseledande och skamliga beteende fullt ut indikerar att han inte är en ärlig eller trovärdig person”.

Angela Gui fick vaga löften

Parallellt med ambassadens kampanj i det offentliga avslöjades i början av förra året att Sveriges Kinaambassadör ordnat ett möte i Stockholm om Gui Minhai. På mötet ska personer som företrädde Kina ha gett Gui Minhais dotter Angela Gui vaga löften om att hennes far skulle släppas fri – om hon slutade att driva opinion för hans sak.

Expressen har flera gånger granskat affären och bland annat kunnat berätta att UD, trots larm om att Anna Lindstedt inte skötte fallet Gui Minhai enligt regelboken, dröjde åtta månader med att förflytta henne. Anna Lindstedt står nu åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

I november trappade ambassadören upp tonläget om Gui Minhai. Detta efter att Svenska Pen, en förening som värnar det fria ordet, beslutat att tilldela Gui Minhai Tucholskypriset, som årligen ges till en till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

På ambassadens hemsida publicerades en intervju med Sveriges radio, som då inte hade sänts. 

Budskapet från ambassadören var att prisutdelningen måste ställas in, annars skulle Kina ”vidta åtgärder”. 

”En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna”, sade han bland annat.

Hotade porta Amanda Lind

Senare hotade han att porta kulturminister Amanda Lind om hon medverkade vid prisutdelningen. Hon delade ut priset i alla fall.

– För mig har det varit fullständigt självklart att vara här och dela ut priset, sade hon i samband med prisutdelningen.

Också Moderatledaren Ulf Kristersson var på plats. 

– För mig var det självklart att markera mitt stöd för Gui Minhai, inklusive det pris han nu fått och inte minst i den situation när den kinesiska ambassadören försöker utöva påtryckningar mot Sverige, sade han.

Kinas ambassad reagerade snabbt:

”Det allvarliga misstaget från den svenska sidan skapar oundvikligen allvarliga svårigheter att upprätthålla vänskapliga utbyten och samarbeten mellan Kina och Sverige”, hette det på ambassadens hemsida.

Och nu har alltså Kinas ambassad återigen publicerat en intervju med ett svenskt mediehus – innan mediet i fråga har publicerat materialet. 

TV: Kinas ambassadör till angrepp mot Expressen

Karin Olsson: Skrämmande att världens mäktigaste diktatur har den retoriken.

Angrepp mot Karin Olsson

I intervjun går Gui Congyou till direkt angrepp mot Expressens kulturchef Karin Olsson.

Efter att ambassadören uttalat sina hotelser i samband med Tucholskypriset i november skrev Karin Olsson en krönika med rubriken ”Rena rama maffiaspråket när Kina hotar svenskar”.

Gui Congyou säger nu att han anser att Karin Olsson har ”förlorat sin rationalitet”. Han hävdar att Kina ger ”råd och varningar”, men att man aldrig hotar någon. Slutligen är den kinesiska sidan ”chockerade över hennes okunnighet och bristande respekt för lagen i fallet Gui Minhai”, säger Gui Congyou och radar upp en mängd brott som Gui Minhai påstås ha begått i både Sverige och Kina.

Expressens kulturchef Karin Olsson kommenterar Gui Congyous uttalande.

– Trots all svensk kritik mot att den kinesiska ambassadören angriper enskilda journalister, som Jojje Olsson och Kurdo Baksi, fortsätter han nu med att i princip säga att jag förlorat förståndet. Det är absurt och också skrämmande att världens överlägset mäktigaste diktatur har den här retoriken.

Hon fortsätter:

– Ambassadören sprider också återigen sin lögnaktiga propaganda om Gui Minhai, en person som de kidnappat, fängslat och tvingat till falska erkännanden.

Rapporterar ”felaktigt”

Ambassadören får i intervjun med SVT också frågan varför en reporter från Expressen har nekats inresevisum i Kina. Svaret:

– Vi välkomnar svenska journalister att besöka Kina för att bevaka landet objektivt, men de måste överge sina fördomar och sin på förhand uppgjorda agenda och förändra det felaktiga sättet att rapportera om Kina.

Men att vika sig för Kinas krav är inte aktuellt för Expressen, konstaterar tidningens tillförordnade chefredaktör Klas Granström.

– Kina vill diktera villkoren för hur landet och dess politiska styre bevakas och framställs i medier. Expressen står för fri och oberoende journalistik och vi bedriver vårt arbete på våra premisser, det gäller självklart även hur vi rapporterar om och kommenterar Kina, säger han.

SVT bekräftar under fredagen att intervjun har gjorts men vill inte kommentera huruvida ambassadens publicering är en korrekt återgivning av vad som sades.

På lördagen har intervjun publicerats på SVT:s sajt

Flera svenska medier utsatta 

Gui Congyou menar att medier i Kina åtnjuter pressfrihet om man kan ”bygga en bro bestående av kommunikation, ömsesidig förståelse och samarbete mellan folk, mellan samhällen och mellan länder och spela en positiv roll.”

– Om kinesisk media kränker principerna kommer de först att kritiseras och i värsta fall hållas juridiskt ansvariga, säger han till SVT.

Enligt en enkät som gjorts av SVT Nyheter har Kinas regering via ambassadören försökt påverka svenska mediers publiceringar flera gånger. Förutom Expressen och SVT uppger även Svenska Dagbladet och Sveriges Radio att man under de senaste två åren har kontaktats av Kinas ambassad vid upprepade tillfällen. Bland annat har kritik riktats mot publiceringar.


TV: Expressens kulturchef: ”Häpnadsväckande ord från ambassadören”

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou fortsätter att tala maktspråk.

TV: Kina backar upp Gui efter Sverigehoten

Det riskerar att drabba svenska företag hårt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.