Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas ambassadör skickas inte hem – trots hoten • Åkesson om petade SD-kvinnorna: ”En slump” • Misstänkte mördaren hittad död – i arresten

Ann Linde: Kommer inte skicka hem ambassadören

Utrikesministern Ann LindeFoto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den diplomatiska krisen mellan Sverige och Kina fortsätter. Under fredagen hotade kinesiska ambassadören med att porta kulturministern Amanda Lind om hon trots hoten delade ut Tucholskypriset till Gui Minhai. 

Kulturministern trotsade hoten och sent på fredagskvällen kallade kinesiska ambassaden Amanda Linds närvaro för ett ”allvarligt misstag”.

SVT har också haft uppgifter om att den kinesiska ambassaden kallats upp till UD 40 gånger. 

Under lördagen kom utrikesministern Ann Linde med beskedet att det inte är aktuellt att skicka hem ambassadören Gui Congyou. 

– Att skicka hem diplomatiska representanter är aldrig ett bra sätt, tycker jag. Jag tycker alltid att man ska ha en dialog, och därför har vi varit oerhört tydliga – både i Sverige och i Peking – att vi ser allvarligt på de uttalanden som Kina har gjort med anledning av priset som har delats ut till Gui Minhai, säger Ann Linde. 

Åkesson om petade SD-kvinnorna: ”En slump”

Jimmie Åkesson. Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen / Anna-Karin Nilsson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson berättar i en stor intervju med Expressen om sin syn på kontakterna med övriga riksdagspartier, de framtida regeringsplanerna och de petade SD-kvinnorna. 

På två veckor har partiets tre mest profilerade kvinnor i rikspolitiken flyttats neråt eller lämnat partitoppen. 

– Ja, att de är kvinnor är en slump. Och jag tror inte man ska fästa för stor vikt vid partistyrelse och sådana saker. Det är klart att det utåt sett upplevs som att det här är viktiga positioner, men i ärlighetens namn har man de viktigaste positionerna i riksdagshuset. På det sättet upplever jag snarare att utvecklingen går i motsatt rikting, alltså att vi har fler kvinnor som tar plats, svarar Jimmie Åkesson på frågan om det är en slump. 

Misstänkte mördaren hittad död – i arresten

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 27-årige danske man som misstänks för mord på en kvinna i Malmö har hittats död i arresten.

– Det är en mycket tragisk händelse för alla inblandade. Utredningsarbetet fortsätter, säger kammaråklagare Kajsa Cavallin enligt ett pressmeddelande.

Mannen var misstänkt för mordet på den kvinna som hittades död i en bil i Hyllie i Malmö i torsdags kväll.