Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas ambassadör: ”Djupt förbryllade”

Kinas ambassadör Gui Congyou tillbakavisar uppgifterna om att Kinas agerande efter händelsen med de kinesiska turisterna kan kopplas till svenska kraven på att frige bokförläggaren Gui Minhai.Foto: ERIK RÖNNQVIST
Den uppmärksammade händelsen startade när bråk uppstod vid ett hostel i centrala Stockholm.Foto: PRIVAT

Kinesiska ambassaden i Stockholm har efter incidenten där en kinesisk familj avvisades från ett hostel i centrala Stockholm utfärdat en varning till kineser bosatta i Sverige.

I en intervju med Aftonbladet, som kinesiska ambassaden publicerat på kinesiska sin hemsida kommenterar nu den kinesiske ambassadören Gui Congyou händelsen.

– Vi är djupt förbryllade och chockerade över det faktum att tre kinesiska turister blev hårt behandlade av den svenska polisen, i ett land som pratar om mänskliga rättigheter och rättvisa. 

Den polisanmälan som gjordes av familjen har lagts ner av åklagare.

Händelsen, som utspelade sig vid ett hostel i Vasastan i Stockholm den 2 september har fått stor uppmärksamhet även i kinesiska medier. Filmer från händelsen har spridits i kinesiska sociala medier, och sägs visa svensk polisbrutalitet.

I intervjun, som finns upplagd på kinesiska ambassadens hemsida, går Gui Congyou hårt åt polisens agerande.

– De tre kinesiska medborgarna bröt inte mot svensk lag. Även om de bryter mot lagen, bör den svenska polisen hantera det enligt lag och informera vår ambassad, säger han.

Kinas ambassadör Gui Congyou kommenterar också den film som spridits och påpekar att pappan i den kinesiska familjen var sjuk vid ankomsten mitt i natten, och att den svenska polisen snarare borde ha erbjudit sin hjälp.

 

”Kommer med falska påståenden”

Som Aftonbladet var först med att berätta, uppger en källa inom regeringskansliet att Kinas agerande kring händelsen kan kopplas till Sveriges fortsatta krav på Kina om att släppa bokförläggaren Gui Minhai – något som tillbakavisas av Kinas ambassadör.

– Vissa spekulerar och kommer med falska påståenden för att smutskasta Kina. Men vi gör inte sådana gissningar. Jag vill betona att Gui Minhai har gjort sig skyldig till allvarliga brott i Kina och att de kinesiska myndigheterna har agerat enligt lag. 

Ambassadören: Ingen ursäkt från svenska polisen

I intervjun uppger ambassadören att pappan i den kinesiska familjen fick mindre skador av polisens behandling och menar också incidenten inneburit ”stora förluster” för familjen. Congyou menar också att man ännu inte har fått en ursäkt från den svenska polisen.

Sonen i familjen gjorde en polisanmälan efter händelsen, som senare lades ner av chefsåklagare Mats Ericsson med motiveringen att uppgifterna inte ger anledning att tro att något brott har begåtts. 

Ambassadören kommenterar också den varning som utfärdades till kineser i Sverige, och menar att det snarare rör sig om en säkerhetspåminnelse än en regelrätt varning. 

 

UD: ”Har en dialog med Kina”

Enligt en artikel i den nationalistiska kinesiska tidningen Globas Times ska bakgrunden till bråket på hostelet varit att de tre kinesiska turisterna bokat ett rum på hostelet, men anlänt en dag tidigare. De ska då ha velat betala för att sova på stolar i receptionen, vilket ledde till att hostelet kallade på polisen.

Enligt Globas Times uppgifter förde polisen sedan familjen till Skogskyrkogården i Stockholm där de lämnades. 

Enligt svenska UD har svenska och kinesiska myndigheter haft kontakt med varandra om händelsen både i Kina och i Sverige.

– Vi har en dialog med Kina, både på plats där och här i Stockholm, säga Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD.