Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svaret efter angreppet: ”Bara stänga av – så slipper man bli förbannad”

Svenske Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina.
Kinas ambassadör Gui Congyou.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN / Jonas Ekstromer
Kristoffer Appelquist i ”Svenska Nyheter”.
Foto: SVT
Kristoffer Appelquist.

Kinas ambassad väljer på nytt att såga SVT:s humorprogram ”Svenska nyheter” och anklagar programledaren Kristoffer Appelquist för att ha ”attackerat och skymfat Kina med vulgärt språk”. 

Nu kräver ambassaden att Svenska nyheter förändrar den ”föraktliga attityden” och varnar för att de ska vidta ”lämpliga åtgärder”. 

– En lämplig åtgärd kan vara att trycka på den lilla runda knappen med ett streck i på fjärrkontrollen, så slipper man bli förbannad. Det är bara att stänga av tv:n, säger Kristoffer Appelquist.  

Kinas ilska riktas nu återigen mot SVT:s humorprogram Svenska nyheter i ett nytt inlägg på ambassadens hemsida. 

Programledaren Kristoffer Appelquist reagerar med glädje. 

– Jag är genuint glad att de tittar. Jag hade aldrig vågar hoppas att kineserna skulle sitta och titta på vårt program, men att de gör det... jag känner mig varm och glad i magen, säger programledaren. 

Trots att de inte uppskattar humorn? 

– Den här gången slog det mot dem, då tyckte de inte att det var kul. Men nästa gång snackar vi om träslöjd eller något annat och då kommer de kanske att skratta. Så är det med alla. När man gör satir så uppskattar man vissa avsnitt och inte andra. 

Kinas varning till Svenska nyheter: ”Lämpliga åtgärder”

I inlägget står det att fredagens program var ”avskyvärt” och att det spred lögner om den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai, som satt fängslad i Kina i över fyra år utan rättegång – tills Kina den 25 februari lät meddela att Gui Minhai dömts till tio års fängelse i en okänd domstolsprövning. 

I fredagen program gjorde Kristoffer Appelquist bland annat en parafrasering på ett citat från Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. 

– Det jag sa i programmet var att ”om en supermakt inte tål skämt så är man ingen supermakt, bara en liten lort”. 

Nu skriver ambassaden att Svenska nyheter ”fräckt spridit lögner i fallet med Gui Minhai och programledaren Kristoffer Appelquist attackerat och skymfat Kina med vulgärt språk”. 

– Så är det ju. I Sverige har vi sådana här tv-program och det är bara att vänja sig vid det. När kinesiska satiriker hånar eller häcklar makten i Kina så blir de inlåsta, säger Kristoffer Appelquist.  

”Det går säkert att stänga av tv:n på kinesiska ambassaden”

I slutet av inlägget uppmanar ambassaden programmet att ”förändra den föraktliga attityden och korrigera felaktigheten omedelbart. Vi förbehåller oss rätten att vidta ytterligare lämpliga åtgärder”. 

– Tack för värdefull input men de bestämmer inte över vårt program. Det gör vi. Det gör inte kinesiska ambassaden, inte SVT, då har de inte fått organisationsplanen klar för sig, säger Kristoffer Appelquist. 

Vad tror du att de menar med ”lämpliga åtgärder”? 

– En lämplig åtgärd är att trycka på den där runda lilla knappen med ett streck i på fjärrkontrollen så slipper man bli förbannad. Det är bara att stänga av teven. Det går säkert att stänga av teven på kinesiska ambassaden om de vill. Men jag vill verkligen upprepa: jag är så glad att de tittar.

Kina: Var Gui Minhais eget val att bli kinesisk medborgare

”Som vi har betonat vid flertalet tillfällen har Gui Minhai begått allvarliga brott i Kina, och kinesiska juridiska myndigheter har hanterat fallet och meddelat domstolsbeslutet i enlighet med lag och lagliga procedurer, som ingen är berättigad att lägga sig i”, skriver ambassaden om humorprogrammet.    

Ambassaden hävdar även att Gui Minhai på eget initiativ kontaktade ”kompetenta” kinesiska myndigheter för att förnya sitt kinesiska medborgarskap under 2018. De skriver att det var Gui Minhai eget val och att det borde respekteras av alla. 

Kina krävde under hösten 2018 en ursäkt av SVT för ett satirinslag i Svenska Nyheter i vilket dåvarande programledaren Jesper Rönndal uppmanat kinesiska turister att inte bajsa utanför historiska byggnader. 

– Det har jag hört och jag har sett avsnittet men det var innan min tid. Jag har inte jobbat med det, säger Kristoffer Appelquist. 

”Det är en akt för att för att ventilera och hetsa till hat”

”SVT:s Svenska nyheter har en historik av att begå allvarliga attacker med Kinarelaterat innehåll och den här gången repeterar de det gamla tricket. Programmet bortser från fakta, byter svart mot vitt och saknar rationalitet. Det är en akt för att ventilera och hetsa till hat och fientlighet, och för att agera som ett språkrör för antikinesiska krafter att sprida desinformation”, skriver ambassaden och fortsätter: ”Sådant innehåll är inte längre ett skämt eller underhållning alls”. 

Gillar Svenska nyheter att retas med Kina? 

– Vi gillar att retas med alla. Men nu är det så att vi heter Svenska nyheter och vi pratar bara om just svenska nyheter. Ibland kanske man skulle tycka att det var kul att retas med president Trump, till exempel, men då måste han först lägga sig i något svenskt eller komma hit för att vi ska få anledning att göra det. Annars är det en utrikesnyhet. Men Gui Minhai är svensk medborgare med svenskt pass och dessutom så är han förläggare av regimkritiska texter, roliga och satiriska texter bland annat. Det skulle vara tjänstefel av mig att inte skoja om det, säger Kristoffer Appelquist. 

Utrikesminister Ann Linde sa i P1-morgon att Sverige har gjort allt de kan för att få Gui Minhai frisläppt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.