Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Taiwan flyttar firande – efter press från Kinas ambassad

Den 10 oktober firar Taiwan sin nationaldag. I tio år har man firat på hotell Sheraton i centrala Stockholm – men inte i år.Foto: Sheraton / Sheraton

Taiwan får inte fira sin nationaldag på Sheraton i Stockholm i år, hävdar Taiwans representationskontor.

Orsaken:

Kinas ambassad ska ha utövat påtryckningar.

Det skriver Svenska Dagbladet – men Sheraton förnekar.

Den 10 oktober firar Taiwan sin nationaldag. I tio år har man firat på hotell Sheraton i centrala Stockholm – men inte i år.

Enligt Taiwans representationskontor beror det på att den kinesiska ambassaden i Stockholm har pressat hotellet att inte låta Taiwan hålla sitt firande där. Det säger man till Svenska Dagbladet.

Uppgifter om press från Kina

Enligt Daniel Liao, Taiwans officiella representant i Sverige, hörde Sheratons chef Lars van der Most av sig kort efter firandet förra året.

– Lars van der Most berättade att Sheraton hade blivit uppringt av Kinas ambassad som frågade varför hotellet tillät oss att fira vår nationaldag där. Vi hade varit på Sheraton varje år i över tio år, men nu sa van der Most att det skulle vara olägligt för dem om vi firade där 2019, säger Daniel Liao till SvD.

Taiwan har därför beslutat sig för att flytta firandet till Historiska museet. Där går firandet av stapeln på torsdagskvällen.

Men Kina ska ha hört av sig även dit.

– Kinesiska ambassaden ringde och gjorde en kraftfull markering. Han som ringde påpekade, i hånfull ton, att Taiwan inte är ett officiellt land utan tillhör republiken Kina och att ambassadören inte är en riktig ambassadör, säger Titti Håkansson, ansvarig för tillställningar på museet, till SvD.

”Taiwan valde att flytta sitt firande”

Sheraton-chefen Lars van der Most förnekar dock att hotellet utsatts för påtryckningar av Kina.

– De (Taiwan) kunde ha bokat oss om de hade frågat, men det gjorde de inte. Vi är en neutral mötesarrangör. Det har alltid varit trevligt att göra affärer med Taiwans representanter. Vi har haft deras möten på vårt hotell i tio år, men av någon anledning flyttade de sitt firande i år, säger han till SvD.

På Kinas ambassad reagerar man starkt på frågorna från SvD, skriver tidningen. Ambassaden hävdar att ett nationaldagsfirande från Taiwans sida skulle vara olagligt och ”ett allvarligt brott mot internationell rätt” – och skriver i ett mejlsvar att svenska organisationer inte bör stötta olaglig verksamhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.