Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina vill öka sin militära närvaro i Atlanten

Foto: KINESISKA FÖRSVARET
Foto: MICHAEL REYNOLDS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Enligt hemliga dokument har Kina planer på att upprätta sin första permanenta militära bas i Atlanten.

Det skriver Wall Street Journal som kommit över uppgifter från hemliga amerikanska underrättelserapporter.

Kina vill öka sin militära närvaro i Atlanten. Enligt uppgifter som Wall Street Journal har kommit över ska det röra sig om en tilltänkt militärbas i Ekvatorialguinea, en litet land på Afrikas västkust.

En sådan bas hade inneburit att kinesiska militärfartyg hade etablerats mittemot USA:s östkust, vilket inte uppskattas av Vita huset och Pentagon. 

Enligt Wall Street Journal ska Biden administrationen i oktober besökt Ekvatorialguinea för att prata med president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo och hans son vice president Teodoro ”Teodorin” Nguema Obiang Mangue om riskerna med att låta Kina etablera sig i landet. 

Generalen Stephen Townsend informerade den amerikanska senaten så sent som i april om att Kinas mest betydande hot hade varit en etablering av en militärt användbar bas på kusten av västra Afrika. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.