Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina varnar medborgare för ”brutal” svensk polis

Filmer från kvällen sprids på sociala medier i Kina.
Bilder från kinesiska medier som visar filmklipp där svensk polis anklagas för brutalitet.
I kinesiska medier visar man filmklipp där svensk polis anklagas för brutalitet mot kinesiska turister.

Kinesiska ambassaden i Stockholm har utfärdat en säkerhetsvarning till kineser bosatta i Sverige, rapporterar Ekot.

Orsaken är en situation där svensk polis har avvisat kinesiska turister från ett hostel.

I kinesiska sociala medier sprids filmer på händelsen som sägs visa svensk polisbrutalitet mot turisterna.

Enligt en källa inom regeringskansliet kan agerandet kopplas till Sveriges fortsatta krav på Kina om att släppa bokförläggaren Gui Minhai, skriver Aftonbladet. 

– Vi känner till händelsen och kinesiska myndigheter har tagit upp frågan med UD, säger Patric Nilsson, presschef på UD till TT.

På filmen syns en äldre kinesisk kvinna som sitter på trottoaren och skriker rakt ut:

– Aah, rädda oss.

I bakgrunden bär två kvinnliga poliser ut en person på gatan hängande i händer och fötter och en man vrålar på kinesisk brytning:

– Det här är mord, det här är den svenska polisen.

Videon sprids i sociala medier och bland annat den nationalistiska kinesiska tidningen Global Times har på lördagen publicerat en artikel om händelsen som ska ha inträffat den 2 september i år. 

”Hörde vilda djur i natten”

Enligt artikeln i Global Times hade de tre kinesiska turisterna bokat ett rum på hostelet, men anlände en dag tidigt och ville betala för att sova på stolar i receptionen. Då ska hostelet ha kallat på polis som ska ha fört bort familjen och lämnat dem vid Skogskyrkogården i Stockholm.

Turisterna säger sig ha hört vilda djur i natten, men att de sedan lyckades ta sig därifrån med hjälp av vanliga människor som passerat.

Kinesiska ambassaden har publicerat en varning till kinesiska medborgare i Sverige om att de måste förstärka sina säkerhetsåtgärder med anledning av att kinesiska turister i Sverige den senaste tiden råkat ut för brutalt bemötande från svenska tjänstemän.

Kritiken mot Sverige kommer bara några dagar efter att Dalai Lama besökt Sverige, med ett framträdande i Malmö den 12 september, skriver Sveriges Radio Ekot. 

Det kinesiska kvarhållandet av den svenske bokförläggaren Gui Minhai är en annan fråga som har gjort relationen mellan Sverige och Kina ansträngd senaste tiden. 

Enligt en källa inom regeringskansliet, som Aftonbladet talat med, ska agerandet från den kinesiska ambassaden ha koppling till Sveriges krav på Kina om att släppa Gui Minhai. 

– Det finns saker som talar för att hela den här frågan, på vilket sätt den har förstorats, har att göra med någon underliggande faktor och det handlar ju om, tror vi, att man stör sig på att vi fortsätter kräva att Gui Minhai ska friges, säger källan till tidningen. 

 

 

Blev bråk enligt polisens händelserapport

– Vi känner till händelsen och kinesiska myndigheter har tagit upp frågan med UD, vi kommer att ha en fortlöpande dialog med Kinas ambassad, säger Patric Nilsson, presschef på UD till TT.

Polisen i Stockholms city uppger för Aftonbladet att polis tillkallades till ett hostel i centrala Stockholm den 2 september klockan 01.43 efter att tre kinesiska turister, som inte hade någon rumsreservation, vägrade gå därifrån.

Enligt polisens händelserapport har personalen på hostelet uppgett att de tre turisterna satt i en soffa i lobbyn och vägrade att prata först. Sedan sa turisterna att de var sjuka, men personalen tyckte inte att de såg sjuka ut och då blev det bråk, skriver Aftonbladet.

Stockholmspolisens mediecenter säger till Expressen att de inte kan uttala sig eftersom ärendet har lämnats vidare till enheten för särskilda utredningar.

 

Hotade personalen enligt chefen

Chefen för hostelet berättar för Aftonbladet att bakgrunden till händelsen är att den kinesiska familjen hade bokat sitt rum på fel dag.

– De hade bokat fel och vi hade fullbokat. Situationen hos oss blev väldigt hotfull för vår personal, det gestikulerades och uttalades verbala hot. Då blandade vi in våra ordningsvakter som bedömde att situationen inte kunde hanteras på plats och därför tillkallades polisen för att lugna situationen, säger han till Aftonbladet.

Statsvetaren Oscar Almén ser händelsen som en överreaktion.

– Även om det skett något fel blir det ju lite märkligt att dra slutsatsen att det skulle leda till en varning för kinesiska turister. Det känns ju som en överreaktion, säger han.Det går att tänka sig att det på något sätt ska ha med Sverige och Kinas relation att göra. Gui Minhai-frågan ligger ju hela tiden och puttrar, men det är bara den kinesiska sidan som vet varför man agerar på det här sättet, säger han till TT.