Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina tystade forskarens avgörande coronafynd

Två nya sjukhus har byggts i Wuhan på grund av coronasmittan.
Shi Zhengli.Foto: Wuhan Institute of Virology
Shi Zhengli har forskat om virus som kommer från fladdermöss i 16 år.Foto: Shutterstock / Shutterstock

Shi Zhengli kallas för Kinas ”Bat Woman”. 

Hon är en av landets främsta experter på just coronavirus och på bara tre dagar tog hon fram uppgifter som är avgörande för att ta fram vaccin och tester.

Men enligt Daily Mail tystades de avgörande fynden ned av kinesiska myndigheter.

Till vardags arbetar Shi Zhengli på smittskyddsinstitutet i Wuhan, den kinesiska staden där coronaviruset fick sitt utbrott.

Det var dit som prover från patienter som hade en svårförklarig lunginflammation kom 30 december 2019. Shi Zhengli, som har arbetat i 16 år med virus som kommer från fladdermöss, fick i uppgift att spåra även det nya coronaviruset.

På bara tre dagar hade Zhengli klarlagt virusets genetiska sammansättning, vilket är avgörande för att man ska kunna göra tester och ta fram vaccin. Zhenglis resultat visade även att det nya coronaviruset liknade sarsutbrottet som drabbade 33 länder 2002. 

Men de kinesiska myndigheterna tystade ner Shi Zhenglis fynd. 

Fick inte gå ut med information

Enligt Daily Mail skrev chefen för smittskyddsintitutet i Wuhan, Yanyi Wang, ett mejl till personerna som genomfört studien och gav dem order om att inte gå ut med någon information om det nya viruset.

Wang menade i mejlen att informationen skulle orsaka ”allmän panik” och att landets hälsodepartement krävde att tester, resultat, slutsatser och klinisk data relaterade till viruset inte publicerades i sociala medier eller offentliggjordes till medierna.

Allmänheten fick i stället höra att inga nya fall hade rapporterats i Wuhan på över en vecka och att det inte fanns något som tydde på att människor kunde sprida viruset till varandra – trots att sjukvårdspersonal smittats.

Dock hade Shi Zhengli och hennes team redan den 14 januari funnit att det nya viruset även kunde smitta mellan människor. Det skulle dock dröja ytterligare sex dagar innan resten av världen skulle få ta del av informationen, skriver Daily Mail.

Finns 5 000 varianter av coronavirus

Smittskyddsinstitutet där Shi Zhengli arbetar ligger tio mil från matmarknaden i Wuhan där coronautbrottet tros ha startat. Där har man även den största virusbanken i hela Asien, vilket har lett till många konspirationsteorier om att det är människor som har skapat det nya coronaviruset.

Shi Zhengli har själv sagt att hon har varit orolig för att coronaviruset kunde ha kommit från hennes laboratorium. Men sedan visade testarna att det inte stämde, vilket hon blev lättad över, skriver Daily Mail.

”Bat Woman” tror även att detta inte är det sista utbrottet av coronavirus. I sin forskning uppskattar hon att det finns cirka 5 000 olika varianter av coronavirus hos fladdermöss.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Efter två månader i karantän – Wuhan öppnas upp igen

Efter två månader i karantän släpps restriktionerna och livet börjar så smått återgå till det normala igen i Hubeiprovinsen i Kina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.