Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina slår tillbaka: ”Finns onda vargar”

Ambassadören Gui Congyou
Foto: TV4
Forskaren Björn Jerdén
Foto: TV4
I intervjun vägrar Congyou svara på frågor om den fängslade Gui Minhai.
Foto: TV4

Kina har hotat Expressenmedarbetaren Jojje Olsson och utfört personliga sanktioner mot UI-forskaren Björn Jerdén.

Ambassadören Gui Congyou säger att svenskar ofta ”attackerar och svartmålar” Kina – och han tillhör själv den generation diplomater som kallas ”vargkrigare”.

– Om det inte finns onda vargar som attackerar folk, då finns det inga vargkrigare, säger han till TV4 Nyheterna.

Relationen mellan Sverige och Kina är ansträngd.

Förutom den fem år gamla konflikten kring Gui Minhai, bojkottar Kina H&M, och riktar in sig på svenskar som arbetar med Kinafrågor.

I en intervju med TV4 säger ambassadören Gui Congyou att de ”aldrig hotar någon”, men ”naturligtvis reagerar” på de som ”attackerar, svartmålar och sprider lögner” om Kina.

Kina har beslutat om personliga sanktioner för forskaren Björn Jerdén vid Utrikespolitiska institutet. Där är han chef för ett nyinrättat nationellt kunskapscentrum om landet, med syfte att långsiktigt höja kunskapen om Kina i Sverige.

– Kolla på herr Jerdéns uttalanden. Hans forskningsresultat visar att kineser inte gör någonting rätt, allting de gör är felaktigt. Han attackerar och svartmålar den kinesiska regeringen, säger Gui Congyou till kanalen.

Ambassadören om Minhai: ”Sluta skapa hype”

Kinas beslut föregicks av sanktioner kring kinesiska och europeiska beslutsfattare. 

– Men Kina sanktionerade också forskare, och det var ett steg längre kan man säga, som vi inte sett tidigare på det sättet, säger Jerdén till TV4.

I intervjun vägrar Congyou svara på frågor om den fängslade Gui Minhai.

– De som vill tala om det ber om förakt. Jag hoppas att det får politiker och journalister att sluta skapa en hype om det här ärendet.

Den nya generationen ambassadörer under Xi Jinping, brukar kallas för ”vargkrigare”, efter en kinesisk actionfilm med kinesiska specialsoldater.

– Varför finns det ett uttryck som vargkrigare? För att det finns onda vargar, säger Congyou.

Expressenmedarbetaren Jojje Olsson fick ett mejl av ambassaden om möjliga ”konsekvenser” för sin bevakning av landet, vilket väckte krav från flera politiker om att utvisa ambassadören. ”För de här politikerna betyder 'yttrandefrihet' att ha friheten att sprida lögner om Kina.”, skrev ambassaden då.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.