Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas plan: ska införa restriktioner mot Sverige

Kinas ambassadör Gui Congyou.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kinas ambassadör Gui Congyou säger till GP att handelsrestriktioner kommer att införas mot Sverige.

– Ingen kan räkna med att å ena sidan skada Kinas intressen och å andra sidan göra stora vinster i landet, säger Gui Congyou, till tidningen.

Som en reaktion på Sveriges hantering av fallet med den svenska förläggaren Gui Minhai kommer Kina att begränsa handeln med Sverige, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till GP.

Han befann sig på torsdagen på ett seminarium om svensk-kinesiska relationer, som utrikespolitiska föreningen i Göteborg anordnade.

Efteråt sa Gui Minhai konflikten med Sverige inte bara kommer att drabba kulturutbytet mellan länderna.

– Den kinesiska regeringen kan absolut inte tillåta något land, organisation eller person att skada Kinas nationella intressen. Vi måste självklart vidta motåtgärder. Den svenska regeringens kulturutbyte med Kina kommer förstås att påverkas. Våra ekonomiska relationer och handelsrelationer kommer också att påverkas, säger ambassadören till GP.

Kina ska kontakta svenska UD

Han preciserar inte exakta vilka åtgärder som Kina kommer att vidta, men säger att de ska kontakta svenska utrikesdepartementet.

Det infekterade tonläget mellan Sverige och Kina har sin grund i Gui Minhai, förläggaren som har suttit fängslad i Kina sedan 2015 och gav ut förbjuden litteratur i landet. Svenska PEN valde i år att hedra Gui Minhai genom att tilldela honom sitt stipendium Tucholskypriset, som delas ut av Sveriges kulturminister.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har sedan dess portats från Kina och bland annat har en svensk film stoppats i landet.

Det här är fallet Gui Minhai:

Här är fallet med förläggaren Gui Minhai, den Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.