Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina: Relationen med Sverige är inte normal

Gui Congyou ville inte ge mer information om vilka företag det rör sig om.
Ann Linde berättar om mötet med Ma Zahoxu för GP.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, pratar med Expressen under en älgsafari i november.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Relationen mellan Kina och Sverige är inte normal.

Det har landets vice utrikesminister sagt till Ann Linde.

– Det kan jag nog hålla med om men jag vill ju ha en bra dialog och relation, säger den svenska utrikesministern till GP.

Utrikesminister Ann Linde och Kinas vice utrikesminister Ma Zahoxu skulle ha haft ett möte i samband med en EU-sammankomst i Madrid där ett antal asiatiska länder nyligen deltog. Den kinesiske politikern ställde in mötet på grund av sjukdom och förklarade i stället för Linde att relationen mellan Kina och Sverige ”inte är normal”. Han gick dock inte närmare in på hotelserna som tidigare har utfästs från kinesiskt håll.

Det berättar Ann Linde i en intervju med GP:s Britt-Marie Mattsson.

Den svenska utrikesministern berättade i slutet av förra veckan om missnöjet som Ma Zahoxu gav uttryck för:

– Vi hade ett långt samtal om relationen, som inte är bra, och vi har våra positioner, sa Ann Linde till TT.

– Kina är väldigt tydligt med att man inte tycker att Sverige gjort det man kan förvänta sig från Kinas sida. Men man tog inte upp frågan om ekonomi eller handel.

Så startade konflikten med Kina

Den diplomatiska krisen mellan Sverige och Kina uppstod efter att Svenska PEN delade ut Tucholskypriset till den fängslade författaren och regimkritikern Gui Minhai i höstas.

Den kinesiske ambassadören i Stockholm, Gui Congyou, valde då att hota Sverige:

– En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och den kinesiska sidans intressen.

Kinas hot om handelsrestriktioner

Den kinesiska ambassadören Gui Congyou sa tidigare i december att Kina kommer införa handelsrestriktioner mot Sverige, något som GP var först med att rapportera om.

– Ingen kan räkna med att å ena sidan skada Kinas intressen och å andra sidan göra stora vinster i landet, sa Gui Congyou på ett seminarium på Göteborgs universitet.

Det kinesiska utrikesdepartementet i Peking bekräftade därefter hotet i ett mejl till tidningen:

”Vi hoppas att den svenska sidan lyssnar på Kinas skarpa oro och omedelbart slutar blanda sig i Kinas inre angelägenheter för att inte ytterligare skada de svensk-kinesiska relationerna”, skrev en talesperson till GP.

GUI MINHAI FÖRSVANN FRÅN LÄGENHETEN FÖR FYRA ÅR SEDAN

• Den 17 oktober 2015 sågs den svenska förläggaren Gui Minahi lämna sin semesterlägenhet i Thailand. Han försvann sedan i en bil med en okänd kinesisktalande man. Enligt SVT kontaktar han senare fastighetsägaren och ber dem släppa in fyra män som försöker ta med sig hans dator.

• I januari 2016 gjorde Gui Minhai, i kinesisk television, ett ”erkännande” om ett 13 år gammalt påstått brott. Enligt versionen han uppgav hade han frivilligt lämnat in sig till kinesiska myndigheter för att ta sitt straff för en bilolycka 2003.

• Efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för det påstådda brottet släpptes han men greps igen, nu misstänkt för att ha röjt kinesiska statshemligheter utomlands, enligt Kinas myndigheter.

Hans dotter Angela Gui har talat i den amerikanska kongressen och bett om hjälp för att få sin pappa fri.

Linde: ”Vill ha en bra relation med Kina”

Ann Linde har inte träffat ambassadören Gui Congyou sedan han framförde hoten om handelsrestriktioner. Tidigare har han vid ett flertal tillfällen kallats upp till UD efter att Kina inte respekterat den svenska yttrandefriheten:

– Det handlar om demonstrationer, naturligtvis Gui Minhai och organisationer som haft nationsfirande för Taiwan. Vi har förklarat att vi vill ha en bra relation med Kina men att det råder yttrandefrihet i Sverige och det ber vi Kina att respektera fullt ut, berättar Ann Linde i intervjun med GP.

Tidigare i december kunde Expressen avslöja att Kina pekat ut den svenska diplomaten Lisette Lindahl, Sveriges generalkonsul i Shanghai, som spion. 

Anledningen är att hon anklagas för att ha mottagit kinesiska statshemligheter av förläggaren Gui Minhai.

Lisette Lindahl har själv berättat om spionanklagelserna i förhör med Säpo.

”Den anklagelsepunkten är ju väldigt allvarlig i andra länder också men framför allt är den ju väldigt allvarlig i Kina”, sa hon.

Säkerhetsexperten Joakim von Braun kommenterade det faktum att Lisette Lindahl fortfarande är kvar i Shanghai:

– Jag tolkar det som att kineserna är medvetna om att det är falsk information de sprider. Det är en bluff. 

Så påverkar konflikten utbytet mellan Sverige och Kina:

Karin Grundberg Wolodarski kommenterar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.