Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina rasande efter Shinzo Abes besök

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Shinzo Abe besökte krigsmonumentet, trots grannländernas protester.
Foto: Toru Yamanaka/AFP

Japans premiärminister Shinzo Abe besökte i dag det kontroversiella krigsmonumentet Yasukuni - ett besök som omedelbart fördömdes av Kina och som väntas försämra de redan ansträngda relationerna mellan länderna.

- Det förskönar Japans historia av militär aggression, säger UD-talesmannen Qin Gang.

Krigsmonumentet Yasukuni är tillägnat 2,5 miljoner personer som stupat i japansk tjänst. De flesta av dem vanliga soldater, men även högre officerare som dömdes och avrättades för krigsbrott under andra världskriget. Japans asiatiska grannar ser monumentet som en symbol för krigsförbrytelser och militarism och Kina och Sydkorea har protesterat när flera av Shinzo Abes ministrar besökt det. Det hindrade inte Abe från att bli den första sittande premiärministern sedan 2006 att göra samma besök.

- Vi protesterar kraftigt och fördömer starkt den japanska ledarens handlingar. Syftet med dessa besök är att försköna Japans historia av militär aggression och kolonialism, säger UD-talesmannen Qin Gang.

- Abe trampar brutalt på känslorna hos det kinesiska folket och andra asiatiska offer.

Stabilitet på spel

Även Sydkorea var snabbt med att fördöma besöket. I ett uttalande från kulturministern Yoo Jin-Ryong uttrycktes att besöket inte bara förstör relationerna mellan Sydkorea och Japan, utan att det också sätter stabiliteten i Nordostasien på spel.

- Vi måste uttrycka vår ilska över att besöket genomförts trots alla varningar från grannländerna, säger ministern.

I ett uttalande från USA:s ambassad i Tokyo uttrycks oro över besökets konsekvenser.

- Japan är en högt värderad allierad och vän, men vi är besvikna över att det japanska ledarskapet väljer att agera på sätt som förvärrar spänningarna med dess grannar.

Ingen hyllning

Efter besöket sade den japanska premiärministern att hans besök vid monumentet inte på något sätt var en hyllning till krigsförbrytare och att man inte ville såra några känslor.

- Syftet är att rapportera till de döda själarna om året som gått sedan min regering tillträdde och att förnya löftet att Japan aldrig mer ska gå ut i krig, säger Abe enligt AFP.

Besöket väntas försämra relationerna ytterligare mellan Kina och Japan, som redan har en pågående konflikt om en ögrupp - Senkaku i Japan, Diaoyu i Kina - som kontrolleras av Japan men som Kina gör anspråk på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.