Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina protesterar mot svenska satirprogrammet

Jesper Rönndahl, programledare i SVT:s ”Svenska nyheter”.Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT
Jesper Rönndahl, programledare i SVT:s ”Svenska nyheter”.Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT
Foto: SVT
Foto: SVT

Programledaren Jesper Rönndahl skämtar om de kinesiska turisterna i Stockholm i SVT:s satirprogram "Svenska nyheter". 

Nu svarar Kina med en kraftfull protest och kräver en ursäkt av SVT

– Vi tycker att det var tråkigt att de inte har uppfattat det som är en satir , säger Thomas Hall, programchef på SVT Nöje.

Bajsa inte utanför historiska byggnader, inte heller vid matbordet och hundägare är inte ute och promenerar med sin lunch. Det uppmanade programledaren Jesper Rönndahl i en "informationsfilm" till kinesiska turister i fredagens program av "Svenska nyheter" där han drev med det uppmärksammade hotellbråket.

Programmet har fått Kina att via ambassaden i Stockholm gå till attack mot SVT och kräva en ursäkt, samtidigt som de hotar med att vidta "ytterligare åtgärder", vilket Aftonbladet var först med att skriva. 

 

 

Jesper Rönndahl, programledare i ”Svenska nyheter” i SVT.Foto: Magnus Liam Karlsson / SVT

Anklagar SVT för att förespråka rasism

I satirprogramet driver man också om kulturella skillnader och kallar kineser för rasister. Något som fördöms kraftigt i ett pressmeddelande på den kinesiska ambassadens hemsida:

”SVT-programmet och Jesper Rönndahl sprider och förespråkar rasism och främlingsfientlighet, samt provocerar och uppviglar till rasistiskt hat och konfrontationer mot kineser och några andra etniska grupper.”

Thomas Hall, programchef för SVT Nöje, bekräftar att han varit i kontakt med en företrädare för den kinesiska ambassaden.

– Det var absolut inte något rasistisk bakom det här, tvärtom. Ser man programmet ser man tydligt att vi säger det rakt ut, det är ju själva tesen vi driver att varför är det mycket lägre tröskel att skämta om asiater och kineser, säger Thomas Hall.

https://www.instagram.com/p/BoCIze-Anwl/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Han tycker inte att de har gått över en gräns eftersom de är ett satirprogram och han har inga planer på att be om ursäkt. 

– Vi svarade att vi inte har någonting att be om ursäkt för. Vi tycker att det var tråkigt att de inte har uppfattat det som är en satir och drift med rasistiska fördomar men att det inte finns något annat att utläsa av programmet, säger Thomas Hall.

Jesper Rönndahl har uppmärksammat den kinesiska protesten på sin Instagram där han publicerat en skärmdump av protesten och skriver:

”Aoo näe nu var man där igen och startade en diplomatisk kris med en supermakt”.

Familj avvisades från vandrarhem

Kina har redan krävt åtgärder efter polisens avvisande av tre kinesiska turister från ett vandrarhem i Stockholm. Enligt den kinesiska ambassaden i Stockholm bröt svensk polis mot mänskliga rättigheter. 

Den kinesiska familjen uppträdde aggressivt enligt personalen på vandrarhemmet varpå polis tillkallades.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.