Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina protesterar hos UD efter SVT:s satirprogram

I ”Svenska nyheter” skämtade programledaren Jesper Rönndahl om att det är mer okej att vara rasistisk mot kineser och asiater än andra etniciteter i Sverige.
Foto: SVT
Den satiriska informationsfilmen till kinesiska turister uppmanade att inte bajsa vid matbord och utanför historiska byggnader.
Foto: SVT

Kinas utrikesdepartement kallar nu skämten i SVT:s "Svenska nyheter" om kinesiska turister för ”en grov förolämpning och en illasinnad attack” i ett skarpt formulerat uttalande. 

De har också protesterat hos det svenska utrikesdepartementet, skriver Aftonbladet.

– Vi har svarat med att konstatera att yttrandefrihet råder i Sverige, säger Buster Mirow Emitslöf på UD, till tidningen.

Efter att tre kinesiska turister avvisats från ett vandrarhem i Stockholm har de redan kyliga diplomatiska relationerna mellan Sverige och Kina blivit ännu frostigare.

Kinas ambassadör i Sverige gick bland annat ut med en varning till kinesiska turister som vistas i Sverige för vad de anser är svensk polisbrutalitet.

SVT:s humorprogram "Svenska nyheter" passade på att göra ett satirinslag där "informerade" kinesiska turister om att det inte är tillåtet att bajsa framför historiska byggnader bland annat. 

Det föll inte i god jord hos Kina vars ambassadör i Stockholm krävde en ursäkt från SVT förra veckan – något de inte fick.Kina kan vidta ytterligare åtgärder

Men kinesiska myndigheter är inte redo att släppa saken. Nu har Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement tagit vid och riktar kritiken både mot SVT och den svenska regeringen. 

– Programledarnas kommentarer är fulla av fördomar och provokationer. Det är en allvarlig kränkning av mediernas yrkesetik. Vi fördömer det kraftfullt, säger Geng Shuang, skriver Aftonbladet.

Enligt tidningen har utrikesdepartementet och ambassaden vänt sig till svenska UD och krävt att SVT vidtar åtgärder för att ”eliminera de skadliga effekterna”.

Geng Shuang skriver också att Kina förbehåller sig rätten att vidta ytterligare åtgärder, utan att gå närmare in på vad det skulle kunna innebära.

Buster Mirow Emitslöf på Utrikesdepartementets kommunikationsavdelning bekräftar för Aftonbladet att de kinesiska UD har lämnat in en protest. UD svarade enligt honom att det råder yttrandefrihet i Sverige.Sketchen på Youku var misstag

En del i ”Svenska nyheters” inslag om kina var att ladda upp informationsfilmen på kinesiska motsvarigheten till Youtube – Youku. Thomas Hall, programchef på SVT Nöje säger i ett skriftligt meddelande till SVT Nyheter att det var ett misstag.

”Syftet med publiceringen på Youku av enbart sketchen var att fånga upp kinesiska reaktioner. Detta var ett misstag av oss då helheten av vårt budskap gick förlorad, och vi kan förstå att den gjort enskilda personer ledsna vilket vi beklagar.”◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.