Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina lovar att hjälpa EU ur krisen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: All over press

Kina lovar EU att hjälpa till med att lösa skuldkrisen.

Men frågan är om landet kommer att leva upp till förväntningarna.

Redan för ett par månader sedan antydde landet en vilja att hjälpa.

– Men det förverkligades aldrig, säger Kinakännaren Göran Leijonhufvud.

Kreditvärderingsföretaget Moodys sänkte kreditbetyget för sex EU-länder på måndagen, och varnade ytterligare tre.

Dessutom förväntas EU punga ut med ett nödlån på 130 miljarder euro till Grekland.

I ett försökt att stabilisera ekonomin vänder sig EU till Kina, som räds för att landets export ska skadas om EU-länder kollapsar ekonomiskt och ett skuldtyngt USA försöker göra sig fri från beroendet av import, uppger TT.

Redo att öka sitt engagemang

EU-chefen Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso träffade Kinas premiärminister Wen Jiabao i Peking på tisdagen. Då framkom att Kina är redo att "öka sitt engagemang" i ett försök att stabilisera euroområdet.

– Att hjälpa till med stabiliteten på den europeiska marknaden är faktiskt samma sak som att hjälpa oss själva. Vi måste se till att uppgörelser kring import och export står fast, sa Wen enligt TT.

Herman Van Rompuy säger att han välkomnar Wen Jiabaos uttalanden.

– Det är upp till Kina att fatta beslut för att bidra till stabiliteten i euroområdet. Vi har kommit överens om att vi ska samarbeta med varandra om de här sakerna, säger han enligt BBC.

Delegationen misslyckats

EU vill att Kina ska stödja en planerad fond på 500 miljarder euro. Men Wen Jiabao utlovade inga specifika investeringar.

Enligt BBC har Kina tidigare gett liknande löften, men varit motvilliga att leva upp till dem efteråt. Analytiker menar att det verkar som att EU-delegationen inte har lyckats få Kina att gå de på de förpliktelser man hade hoppats på.

Kinakännare Göran Leijonhufvud konstaterar att Kina redan för ett par månader sedan antydde en vilja att hjälpa.

– Men det förverkligades aldrig. Förväntningarna blev för stora och uppskruvade från europeiskt håll, säger han till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.