Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina lättar på covid-restriktioner

Startskottet till landsomfattande protesterna
Invånare i Peking i kö till masstestning för covid-19.
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Kina inför lättnader i landets stränga covidrestriktioner.

Smittade med milda eller inga symptom får nu sitta i karantän hemma.

Det kan tolkas som att man nu förbereder invånarna på att ”leva med sjukdomen” efter de senaste årens stränga nollpolicy, skriver Reuters.

Kinas nationella hälsomyndighet meddelade på onsdagen att personer som smittats med covid-19 och fått milda eller inga symptom kan stanna hemma, rapporterar Reuters.

Samtidigt kommer man dra ner på antalet masstester och ändra definitionen för ett ”högriskområde” så att det inte längre nödvändigtvis innefattar hela kvarter utan kan innebära ett våningsplan eller en lägenhet, enligt nyhetsbyrån.

Det är en stor omsvängning för landet som tidigare tillämpat en sträng nollpolicy där ingen samhällsspridning av viruset tillåtits och även enstaka fall bemötts med masstestning, karantän och nedstängningar.

Stora protester

Beskedet följer efter den senaste tidens protester.

I stad efter stad i Kina samlades demonstranter i slutet av november för att visa sitt missnöje med regimens tuffa coronapolitik och de olika typer av restriktioner som är en del av den.

Protesterna har beskrivits som de största under Xi Jinpings tid vid makten. Det anmärkningsvärda är att de skett på flera platser samtidigt och att olika samhällsgrupper deltagit, enligt Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet.

– Det har inte hänt på många år vad jag känner till att protester varit så spridda, har han tidigare sagt till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.