Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina: Krig med USA vore en ”outhärdlig katastrof”

Militärens kusliga video – så kan Kina attackera Taiwan
Kinas försvarsminister Li Shangfu.
Foto: VINCENT THIAN / AP / TT
USA:s president Joe Biden.
Foto: JIM WATSON / AP / TT

Ett krig mellan Kina och USA vore en ”outhärdlig katastrof för världen”.

Det uppger Kinas försvarsminister Li Shangfu.

– Kina anser att en stormakt borde bete sig som en i stället för att provocera fram blockkonfrontationer av egenintresse, fortsatte han enligt Reuters.

Det var under ett försvarstoppmöte i Singapore på söndagen som Kinas nye försvarsminister Li Shangfu höll sitt första stora tal. I det varnade han för konsekvenserna av ett krig mellan Kina och USA.

– Kina och USA har olika system och är olika på många sätt, sa han enligt Reuters.

– Men detta borde inte hindra de två sidorna från att försöka komma överens och hitta gemensamma intressen för att skapa bilaterala band och fördjupa samarbeten. Det är obestridligt att en allvarlig konflikt eller konfrontation mellan Kina och USA skulle vara en outhärdlig katastrof för världen, fortsatte han.

Läget mellan USA och Kina har försämrats den senaste tiden. Kina har en längre tid blickat mot Taiwan, som man anser är en del av Kina, medan USA markerat tydligt för öns självständighet.

Anklagelsen: ”Kalla kriget”-mentalitet

Senast på lördagen anklagade USA:s marin ett kinesiskt stridsfartyg för att ha seglat på ett ”osäkert sätt” nära ett amerikanskt och flera kanadensiska fartyg i Taiwansundet. Som svar menade Kina att de två länderna försökte ”provocera fram” en fara.

Under sitt tal på söndagen sa Li Shangfu att USA använder sig av ”Kalla kriget”-mentalitet, vilket ”ökar säkerhetsriskerna kraftigt”, rapporterar BBC.

Försvarsministern avfärdade också varningarna om det marina mötet på lördagen. Han pekade på att det bara varit länder utanför regionen som kommit med kritik.

Se mer: Detaljen hos soldaten som väcker ilska i Kina 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.