Kina kräver ursäkt från Spanien efter tv-skämt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sketchen sändes i spansk tv.
Foto: TELECINO

Kina kräver att Spanien ber om ursäkt – för att ha drivit med landet i en tv-sänd sketch.

Enligt brittiska Telegraph är det bilden av servicen och kvalitén på landets restauranger som nu får dem att se rött.

På nyårsafton sände den spanska tv-kanalen Telecino en sketch som visade hur en slarvig servitör gjorde bort sig på en kinesisk restaurang.

En som såg sketchen var kinas charge d´affaires i Spanien, Huang Yazongh.

Han skrev till ledningen för Telecino och krävde en ursäkt.

"I programmet "Bord för två", visades en clown i konstiga kinesiska kläder som hoppade upp och ner och gestikulerade på alla möjliga vis. Dessutom förolämpade de andra skådespelarna Kina i så vulgära ordalag att vilken sofistikerad människa som helst skulle rodna" står det i brevet enligt The Telegraph.

Hundanklagade Kina

Dessutom påstods i sketchen att kinesiska restauranger serverade hund- och kattkött, vilket Huang menade på härstammar från ett rykte att ett mikrochip från en hund hittats i en biff på en kinesisk restaurang i Spanien förra året.

"Jag vet inte om skaparna av programmet har fördomar eller om de gjorde det här skräpet bara för pengarna. Men det har rent objektivt sårat kinesernas känslor", skriver han.

Det är inte första gången som tv-kanalen orsakat heta känslor i Kina. Förra året sändes ett program som påstod att kinesiska restauranger inte har full koll på vilken typ av kött de egentligen serverar.

Om tv-kanalen har för avsikt att be om ursäkt är ännu oklart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.