Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina kräver ny ursäkt – anklagar SVT för att uppvigla mot kinesiska staten

Foto: JU PENG / XINHUA/AVALON.RED B950

Ordkriget mellan Kina och Sverige fortsätter.

Nu anklagar den kinesiska staten SVT för att försöka vända folket mot landets regeringen.

"Dessa ”ursäkter” är varken seriösa eller ärliga" skriver Kinas ambassad i Stockholm i ett pressmeddelande enligt SVT.

Det kontroversiella humorinlsaget i SVT-programmet "Svenska nyheter" fortsätter att väcka ont blod hos den kinesiska staten.

Landet vägrar att acceptera det uttalande där SVT i fredags bad om ursäkt för att satirinslaget kan ha uppfattats som rasistiskt. 

I ett pressutskick från den kinesiska ambassaden i Stockholm som SVT tagit del anklagar Kina på söndagen SVT för att ha ”attackerat den kinesiska regeringen och försöka att vända det kinesiska folket mot den kinesiska regeringen.”

Kräver "seriös och uppriktig" ursäkt

De skriver även att de har fullt stöd av samtliga kinesiska medborgare och att ett försök att sätta kineserna emot den kinesiska regeringen är meningslöst.

Pressutskicket avslutas enligt SVT med en uppmaning till SVT och Svenska nyheter att ”omedelbart be om ursäkt till Kina och det kinesiska folket på ett seriöst och uppriktigt sätt”.

Sketchen som upprört kineserna är ett inslag där programledaren Jesper Rönndahl uppmanar kinesiska turister att inte bajsa utanför historiska byggnader eller vid matbordet om de är på besök i Sverige och sedan förklarar att hundägare inte är ute och promenerar med sin lunch.

– Den upplevdes rasistisk, vilket vi borde ha förstått. Den var oansvarig och kulturellt okänslig. Förlåt. Men, det här är inte ett förlåt till den kinesiska regimen som inte värdesätter yttrandefrihet, sade Jesper Rönndahl tidigare i veckan.

Thomas Hall, programchef för SVT Nöje, har varit i kontakt med en företrädare för den kinesiska ambassaden.

– Det var absolut inte något rasistisk bakom det här, tvärtom. Ser man programmet ser man tydligt att vi säger det rakt ut, det är ju själva tesen vi driver att varför är det mycket lägre tröskel att skämta om asiater och kineser, sa Thomas Hall i samband med den första kritiken.


LÄS MER: Kina protesterar mot svenska satirprogrammet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.