Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina kan invadera Taiwan – redo att stå emot USA

Spänningen ökar mellan stormakterna efter att USA tillbakavisat Kinas territoriella krav i Sydkinesiska havet.
Taiwans president Tsai Ing-wen blev i januari omvald. Hon har fått stöd för sin självständighetspolitik.
Foto: DAVID CHANG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas president vill att Taiwan blir en del av Kina.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Kinesisk militär har övat på en invasion av Taiwan. Här syns soldater på en militärparad i Peking.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Kina har trappat upp hoten om ett militärt övertagande av Taiwan, enligt AP.

Samtidigt säger experter att Kina är redo för att stå emot ett ingripande från USA.

– Kinas armé vet mycket väl att när ett krig med Taiwan bryter ut kommer deras motståndare inte enbart vara den taiwanesiska militären, säger forskaren Zhou Chenming, till South China Morning Post.

Ända sedan det kinesiska inbördeskriget 1949 har ledarna i kommunistpartiet hävdat sin rätt över Taiwan.

Kinas president Xi Jingping har varit hård i sina uttalande och sa till exempel förra året att ön ”måste bli och kommer bli” återförenad med Kina.

Nu varnar Taiwans utrikesminister Joseph Wu för att Kina trappar upp det militära hotet och så gott som dagligen skickar upp stridsflyg i närheten av ön.

– Vad de gör nu är att oupphörligen förbereda sig för att använda militär kraft för att lösa Taiwan-problemet, säger Wu, enligt AP.

USA har lovat skydda Taiwan

Kina har den senaste tiden ökat sin militära närvaro i Sydkinesiska sjön, vilket retat upp grannländerna och delar av världssamfundet.

Samtidigt övar den kinesiska militären på en invasion av Taiwan och experter säger till South China Morning Post att Kina är redo att fullfölja planerna – trots garantier från USA att skydda Taiwan.

– Kinas armé vet mycket väl att när ett krig med Taiwan bryter ut kommer deras motståndare inte enbart vara den taiwanesiska militären, utan även den amerikansk-japanska alliansen och andra allierade i regionen, säger den Pekingbaserade forskaren Zhou Chenming, till tidningen.

Presidenten valdes om

Andra experter säger att Kinas mål är att försöka åstadkomma en återförening genom förhandlingar, vilket dock bedöms som svårt efter att Tsai Ing-wen, med en stark självständighetspolitik, tydligt återvaldes som Taiwans president i januari.

– Vi har inget behov av att utropa oss en självständig stat. Vi är redan ett självständigt land, sa hon till BBC, efter vinsten.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.