Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
 Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Kina kan finansiera järnväg mellan Sverige och Norge

Publicerad

Kina är intresserat av att finansiera en höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Oslo, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

En kinesisk delegation reste till Oslo för ett par veckor sedan för att diskutera projektet.

– Vi diskuterade hur Kina kan bistå, eventuellt, med finansiering och med utbyggnadskapacitet och kompetens, säger Alf S Johansen på Grensekomiteen Värmland-Østfold som koordinerar projektet, till Ekot.

Ett av projekten som kan bli aktuella syftar till att bygga om och räta ut befintlig räls till en kostnad på över 50 miljarder kronor. Det andra handlar om att bygga en helt ny järnväg för höghastighetståg, som skulle kosta runt 170 miljarder.

"Ett lönsamt projekt"

Enligt uppskattningar skulle restiden mellan huvudstäderna kunna kapas från över fem timmar till under tre. De tänkta resenärerna är de människor som i dag flyger mellan Oslo och Stockholm.

– Det är ett lönsamt projekt som man tjänar pengar på efter några år, säger Alf S Johansen.

Den kinesiska näringslivsdelegationen från China Association for Promoting International Economic & Technical Cooperation besökte Oslo i mitten av januari.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag