Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina i fokus - det här har hänt under 2021

Journalisten Jojje Olsson förklarar
Konflikter, bojkotter och sanktioner – här är några av de viktigaste nyhetshändelserna med Kina i fokus under 2021.
Klädkoncernen H&M bojkottades i Kina i mars 2021.
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Kina övervakar och registrerar personer i mångmiljonstaden Shanghai, genom bland annat ansiktsigenkänning.
Foto: Mehdi Chebil / TT NYHETSBYRÅN

Kina bojkottar klädföretaget H&M. Kina anklagas för brott mot mänskligheten. EU riktar sanktioner mot Kina.

Varje vecka kommer nya rapporter om Kina – här är allt du bör veta, enkelt förklarat.

Kina är med sina 1,43 miljarder människor världens folkrikaste nation, även om Indien nafsar i hälarna. Med kombinationen kommunistiskt enpartistyre, nationalism och kapitalism är Kina en ekonomisk stormakt som har haft en utveckling som saknar motstycke.

Det betyder också konflikter, bojkotter och sanktioner – här är några av de viktigaste nyhetshändelserna med Kina i fokus under 2021.

Storbritannien anklagar Kina

I brittiska parlamentet anklagas Kina av Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab för att bryta mot de mänskliga rättigheterna ”i industriell skala”. Han redogör för nya skärpta regler för att stoppa import av varor som misstänks ha tillverkats under tvångsarbete. Minst en miljon i den muslimska minoriteten uigurer och andra etniska minoriteter tros ha spärrats in i interneringsläger – så kallade omskolningsläger – i provinsen Xinjiang (12 januari).

Kina simulerar attack mot USA

Kinesiska bombplan och stridsflygplan kränker Taiwans luftrum – som de brukar göra – men simulerar också en attack mot det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt som ligger i Sydkinesiska sjön cirka 50 mil bort (23 januari).

BBC förbjuds att sända i Kina

Brittiska nyhetskanalen BBC World News anklagas av den kinesiska regeringen för att ha skadat landets intressen och stoppas nu från att sända i Kina. Det handlar om rapporteringen kring coronaviruset och ett reportage om hur kvinnor i minoriteten uigurer våldtas i så kallade omskolningsläger i Xinjiang-regionen. Veckan innan tog Storbritannien i från den kinesiska statstelevisionen rätten att sända i brittiska kanaler (12 februari).

Kina inför ”moralregler” för artister och skådespelare

Organisationen China association of performing arts (CAPA), som lyder under det kinesiska kulturdepartementet, publicerar en lista på moraliska regler för skådespelare och artister. Den som bryter mot reglerna kan bojkottas av branschen i flera år.

Förbuden går ut på att inte skada samhällets moral eller hota nationens säkerhet, men här finns också detaljerade regler om att artister inte får lipsynka (mima) eller använda skräck eller grymhet på scen (15 februari).

Ny rapport granskar Kinas medieförtryck

Organisationen Reportrar utan gränser släpper en ny rapport, ”Kinas globala mediestrategi”, som granskar hur svenska journalister, forskare, politiker och opinionsbildare utsätts för kinesiska påverkanskampanjer. Kina ligger uselt till i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex: på plats 177 av 180 länder. 120 journalister och bloggare sitter fängslade i Kina under fruktansvärda förhållanden (19 februari).

Kina har byggt upp världens största flotta

Från att ha varit fokuserad på armén har Kinas president Xi Jinping satt fokus på att bygga ut marinen. Kina har nu världens största flotta, med 360 fartyg, och har gått om USA med mer än 60 fartyg, rapporterar CNN (5 mars).

EU inför sanktioner mot Kina

Vid sitt utrikesministermöte fattade EU beslut om att införa sanktioner för brott mot mänskliga rättigheter i Kina. Personer som kan kopplas till förtryck mot folkgruppen uigurer, bland annat chefen för den lokala underrättelsetjänsten i Xinjiang samt högt uppsatta tjänstemän, kommer att utsättas för sanktioner. Det är de första sanktionerna av detta slag mot Kina sedan 1989.

Som ett svar riktar Kinas utrikesdepartement sanktioner mot tio européer, däribland flera EU-parlamentariker och Björn Jerdén från Utrikespolitiska institutet som leder regeringens kunskapscentrum om Kina (22 mars).

Kina startar bojkott mot H&M

Klädkoncernen H&M avbröt under hösten allt samarbete med den kinesiska fabriken Huafu Fashion och har uttalat sig kritiskt om tvångsarbete och arbetsförhållanden i den kinesiska regionen Xinjang. Nu börjar Kinas vedergällning. H&M:s appar försvinner från Huawei och Xiaomi-mobiler, företagets produkter avlägsnas stora e-handelsplattformar som Alibaba och butiksskyltar börjar plockas ned från vissa av kedjans butiker. H&M:s butiker finns inte längre vid sökningar på Apple maps i Kina och demonstrationer inleds utanför butiker (25 mars).

Ikeas solceller kopplas till tvångsarbete i Kina

Ikea kan inte utesluta att kiselråvaran till de solceller de säljer kommer från Xinjiangprovinsen i Kina. Det finns rapporter om att minst en miljon uigurer och andra etniska minoriteter har spärrats in i interneringsläger där de tvingas arbeta. Även Vattenfall säljer solceller som kan ha delar från provinsen Xinjiang.

– I princip alla solpaneler har ju kopplingar till Xinjiangprovinsen på ett eller annat sätt. Det här är ett problem för hela industrin, och egentligen för hela Europa, säger Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld till SR (25 mars).

Kinas bojkott mot H&M växer

Bojkotten av H&M i Kina växer. Sex av H&M:s butiker i städerna Urumqi, Yinchuan, Changchun och Lianyunang  har stängts ned av fastighetsägarna i protest mot klädkoncernens uttalande om tvångsarbete i Kina , rapporterar Bloomberg (27 mars).

Kina övervakar med ansiktsigenkänning

Kina övervakar och registrerar personer i mångmiljonstaden Shanghai, genom bland annat ansiktsigenkänning. Det visar en läckt databas som Ekot tagit del av.  7 000 av de övervakade klassas som muslimska uigurer, men här finns också utländska medborgare, som till exempel ett trettiotal svenska medborgare som registrerats med uppgifter om deras vistelser i Shanghai (1 april).

Kinas ambassad hotar Expressen-medarbetare

Efter journalistiska granskningar i Expressen kring Kinas H&M-bojkott svarar den kinesiska ambassadens politiska sektion. De skriver ett hotfullt mejl till frilansjournalisten och Expressenmedarbetaren Jojje Olsson där han anklagas för att konspirera med separatister i Taiwan och sprida desinformation för att provocera fram Kinafientlighet. Mejlet avslutas med ett hot: ”Vi uppmanar dig att omedelbart upphöra med dina felaktiga handlingar, i annat fall kommer du till slut att möta konsekvenserna av dina handlingar”. 

Flera riksdagspolitiker reagerar starkt på hotet och kräver att den svenska regeringen agerar mot Kina (9 april).

Kina anklagas för sexuell tortyr

Kina har enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch gjort sig skyldigt till massinterneringar, tortyr, sexuella övergrepp, kulturell förföljelse och andra brott mot uigurer och kazaker i Kina. Enligt människorättsgrupper sitter mellan en och två miljoner uigurer i fångläger i Xinjiang och kvinnor som suttit fängslade har vittnat om sexuell tortyr.

Granskningen bygger på officiella dokument, information från människorättsorganisationer, medier och experter. Den är gjord tillsammans med Stanforduniversitet (19 april).

Kinas ambassad hotade Expressen-medarbetaren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.