Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige med på ett hörn i rymdsuccén

En illustration visar rymdsonden Chang'e 4 på månen.
Foto: CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRATION / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRATION / / EPA TT NYHETSBYRÅN

En rymdsond har för första gången landat på månens baksida, rapporterar CNN.

Det är kinesiska Chang'e 4 som nu har landat på månens tidigare outforskade sida.

Men även Sverige är med på ett hörn.

Rymdsonden lämnade jorden den 8 december och gick fyra dagar senare in i omloppsbana runt månen. Den 30 december befann den sig i omloppsbana bara 15 kilometer över månens yta. Till slut kunde den landa under natten mot torsdagen, svensk tid.

På grund av hur månen roterar finns det en sida som aldrig syns från jorden. Den har ingen rymdsond tidigare landat på tidigare. Kina och Chang'e 4 skriver därmed ett stycke rymdhistoria.

Men även Sverige har en del i rymdrekordet. Ett av sondens instrument, kallat Advanced small analyzer for neutrals (ASAN), har nämligen byggts av IRF i Kiruna och ska undersöka hur strömmen av laddade partiklar från solen växelverkar med månytan, skriver Institutet för rymdfysik (IRF), i ett pressmeddelande.

ASAN, som utvecklats i samarbete med det kinesiska nationella rymdforskningscentret NSSC, är monterat på ett fordon som tar sig fram på månen.

Detta är andra gången ett svensktillverkat instrument befinner sig på månen. När Apollo 11 genomförde sin månlandning 1969 var farkosten försedd med kameror från Hasselblad.

Ska undersöka växter på månen

Men det är egentligen först nu som det riktiga arbetet börjar för Chang'e 4, och månresan blir knappast någon semester för roboten. Uppdragslistan är lång och innehåller bland annat att ta reda på om växter kan växa trots den låga gravitationen på månen. Dessutom ska den utforska polerna för att ta reda på om det finns resurser – till exempel vatten – där.

– Eftersom månens yta är skyddad från elektromagnetiska störningar från jorden är det en idealisk plats för att forska rymdmiljön, säger Tongjie Liu, biträdande direktör för månutforskning och rymdprogram på Kinas nationella rymdadministration.

Kina satsar på att bli en av stormakterna i rymden och tros bli nästa nation som skickar människor till månen. Landet blev det tredje att landa på månen med en rymdsond – efter USA och Ryssland – i december 2013.


Vad skulle du helst besöka?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.