Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina har landat farkost på Mars

Under lördagsnatten lyckades Kinas rymdfarkost Tianwen-1 landa rovern Zhurong på planeten Mars, det uppger statliga medier i Kina.

Det var förra sommaren som farkosten Tianwen-1 sköts upp i rymden och nu har den lyckats landa rovern Zhurong, uppkallad efter en kinesisk eldgud, på Mars. 

Farkosten som är stor som en mindre bil ska utforska planetens yta och söka efter vattenavlagringar. Tanken är att farkosten ska vara på Mars i tre månader.

Det här är första gången som Kina landar ett fordon på den röda planeten och deras mål är att bli en stormakt i rymden till 2030. 

En del av det är att konstruera en egen rymdstation där första modulen skickades upp förra månaden. Målet är att bemanna den redan nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.