Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina flotta nu världens största – går om USA

Foto: JASON TARLETON / US NAVY/POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: LI TANG / AP XINHUA
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kina har nu byggt upp världens största flotta, rapporterar CNN.

De har gått om USA som landet med flest fartyg i världen.

– Med nationella intressen som ligger bortanför Kinas gränser har flottan blivit en viktig resurs, säger Sofia Ledberg, forskare på Försvarshögskolan.

Kinas president Xi Jinping har fokuserat allt mer på att bygga ut landets flotta, från att tidigare varit med fokuserad på armén.

Nu har Kina världens största flotta, med 360 fartyg. Det är över 60 fler fartyg än USA:s 297, skriver CNN:s Brad Lendon i en analys.

”Kinas flotta har mer än tredubblat sin storlek på bara två årtionden”, skrev ledare i USA:s flotta i en rapport i december. 

De konstaterade att det handlar om utbyggnad av en avancerad och modern flotta med bland annat ubåtar med ballistiska kärnvapenmissiler och polarisbrytare i en ”alarmerande hastighet”.

– Det här är resultatet av en satsning över tid och en medveten omställning och diversifiering av hela försvarsmakten, från en tidigare nästan total dominans av armén givet många landgränskonflikter, säger Sofia Ledberg, universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

2015 hade Kina 255 fartyg, och man har alltså ökat med nästan 100 stycken på några år, skriver CNN. 2025 väntas Kina ha 400 fartyg, och USA 355, enligt CNN.
Foto: CNN

100 fartyg på några år

USA har fortfarande större fartyg, konstaterar CNN i sin analys. Landet har också fler trupper i flottan: 330 000 i personalen jämfört med Kinas 250 000.

Forskaren Sofia Ledberg menar att det är logiskt, eftersom USA har säkerhetsintressen långt hemifrån vilket kräver stora hangarfartygsflottor, något som Kina inte haft tidigare.

– Att Kina främst fokuserar på lättare fartyg stämmer överens med de intressen man har, som främst är regionala, men nu håller man också på att bygga ut med fler tyngre skepp.

Sofia Ledberg säger att Kina deltagit i militärövningar i både Medelhavet och Östersjön.

Hur påverkar det här Sverige och svenska försvaret?

– Från att ha varit en stormakt långt borta så blir det en militärmakt som potentiellt kan bryta sig närmare. Men det som kanske ses som mest betydelsefullt för Sverige är Kinas samarbete med Ryssland, som utgör ett stort fokus i vår säkerhetspolitik.

– Att bygga upp en mäktig flotta har aldrig varit så aktuellt som i dag, sa ledaren Xi Jinping 2018.

Det året hade Kina fått ut fler fartyg än någonsin på samma gång i sydkinesiska havet, med över 50 fartyg och fler än 10 000 i personalen.

Upptrappad konflikt

Kina har gjort anspråk på stora delar av det sydkinesiska havet, och har bland annat byggt en militär bas i området. Men såväl grannländer som USA har reagerat starkt kritiskt.

USA har markerat tydligt mot avancemanget genom att låta militärflyg operera över havet. Bland annat väckte USA stor ilska i Kina då man lät ett stridsplan flyga mindre än åtta mil från miljonstaden Shanghai.

Det upptrappade läget i havskonflikten har fått krigs- och konfliktexperter att befara att länderna snubblar in i krig av misstag.

– Det pågår en tydlig upptrappning både från USA och Kina som ökar risken för incidenter av misstag, har Sofia Ledberg, forskare på Försvarshögskolan, tidigare sagt till Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.