Kina har avfyrat robotar över Taiwan

Talmannens hårda ord till Kina • ”Kommer inte att isolera Taiwan”.
Avfyrandet är en del av Kinas militärövning som inleddes på torsdagen.
Foto: LAI QIAOQUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Besöket av Nancy Pelosi är det första från en högt uppsatt amerikansk politiker på 25 år.
Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas övningsområden visas i rött. Källa: New York times som tagit del av officiella koordinater från kinesisk statsmedia.

Kina uppger att de har avfyrat robotar som har färdats över Taiwan – för första gången, rapporterar CNN. 

Tidigare har landet avfyrat robotar i vattnet kring ön i Stilla havet. 

– Vi anade att Kina skulle ta sådana steg och att Kina kommer att fortsätta med sina reaktioner kommande dagar, sade John Kirkby, talesperson för USA:s försvarsdepartement på torsdagen. 

Avfyrandet är en del av Kinas militärövning som inleddes på torsdagen och är ett svar på den amerikanska talmannen Nancy Pelosis Taiwanbesök. 

Kina har varnat USA för att besöka öriket – som de ser som ett utbrytarområde. Trots det klev Nancy Pelosi på taiwanesisk mark på tisdagen, vilket har skapat stora spänningar i området. 

Militärövningen väntas pågå fram till söndagen och Kina har tidigare avfyrat missiler i vattnet som omger Taiwan, men aldrig över ön. 

Kina: Inte orsakat skada 

Taiwans försvarsministerium uppger i ett uttalande att robotarna flugit över ön och inte orsakat någon skada, skriver CNN. 

Besöket av Nancy Pelosi är det första från en högt uppsatt amerikansk politiker på 25 år. Bara några minuter efter att Pelosi landade släppte hon ett uttalande om besöket där hon beskriver USA:s stöd till Taiwan som ”orubbligt”.

Finns risk för sammanstötningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.