Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina godkänner ny säkerhetslag för Hongkong

Dagens Industris Johan Nylander om den nya säkerhetslagen.
Lagförslaget har orsakat stora protester i Hongkong.
Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES
Carrie Lam.
Foto: JEROME FAVRE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hongkongbor riskerar upp till livstids fängelse för omstörtande verksamhet och separatism. 

Det står klart efter att den nya säkerhetslagen antagits, skriver Reuters.

Under tisdagsmorgonen, lokal tid, stiftade Kinas högsta lagstiftande organ, Nationella folkkongressen, en ny säkerhetslag som kringgår Hongkongs lagar. 

Lagen kan innebära slutet för Hongkong, som har ett eget rättsystem och en egen ekonomi, enligt flera kritiker. Man menar även att den nya säkerhetslagen kommer inskränka flera av regionens rättigheter. Den nya säkerhetslagen har rört upp känslor i regionen och orsakat stora protester. 

Detaljer om lagen fortfarande oklara

Den amerikanska tv-kanalen CNN skriver att lagen inte är helt offentligjord och Hongkongs ledare Carrie Lam avböjde under morgonen att kommentera den nya säkerhetslagen. Senare under tisdagseftermiddagen, svensk tid, offentliggjordes lagen där det framgår att Hongkongbor kan få livstids fängelse för separatistisk verksamhet. 

Från Peking menar man att lagen är nödvändig efter de demonstrationer och protester som skedde under förra året. Enligt Reuters kommer den nya lagen att innebära att spänningarna mellan Kina och länder som Storbritannien och USA ökar. Även EU, Japan och Taiwan har kritiserat den nya säkerhetslagen. 

Sveriges Utrikesminister Ann Linde är mycket kritisk mot Kinas agerande i Hongkong, det säger hon i en intervju med Sveriges Radio.
Hör Expressens utrikesredaktör, Mats Larsson, om den nya kritiserade säkerhetslagen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.