Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina ger sitt stöd till talibanerna i Afghanistan

”Människor försvinner och kroppar hittas”
Talibanernas sändebud Mullah Abdul Ghani Baradar och Kinas utrikesminister Wang Yi poserar för ett foto.
Foto: LI RAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Afghanska säkerhetsstyrkor i Jalalabads utkanter den 21 juli.
Foto: GHULAMULLAH HABIBI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Afghanska säkerhetsstyrkor i Jalalabad.
Foto: GHULAMULLAH HABIBI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Talibanerna fortsätter att avancera på bred front i Afghanistan – något som lett till en massiv flykt av civila inom landet.

Samtidigt har flera högt uppsatta delegater från talibanerna flugits till Kina för ett möte med landets utrikesminister.

Under onsdagen meddelade företrädare för den kinesiska regeringen sitt stöd till talibanerna.

Antalet dödsfall och skadade bland civila fortsätter att stiga i samband med talibanernas avancemang i Afghanistan. Stridigheterna mellan regeringsstyrkorna och talibanerna har skapat en blodig konflikt som riskerar att eskalera ytterligare när civila flyr in i storstäderna. 

Eventuella stridigheter inne i städerna skulle enligt FN kunna få katastrofala konsekvenser.

Under onsdagen möttes en större delegation från talibanerna och Kinas utrikesminister Wang Yi i den kinesiska staden Tianjin. Enligt Nyhetsbyrån AP poserade de tillsammans framför kamerorna innan de satte sig ner för att samtal om Afghanistan. Mötet sker vid en tidpunkt då talibanerna söker legitimitet. 

Kina väljer nu att ge sitt stöd till talibanerna efter det gångna mötet. Enligt Wang Yi kommer Kina att respektera talibanernas suveräna självständighet, territoriella integritet och inte lägga sig landets inrikespolitik, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

Kina vill stoppa separatister

Kina och Afghanistan delar en smal gräns vid den högt belägna Wakhan-dalen. Där har Kina länge oroat sig för att Islamiska separatister ska ta sig vidare in i Kina och sedermera Xinjiang-provinsen.

I utbyte mot stödet vill Kina därmed stoppa talibanerna från att stödja uiguriska separatister i Xinjiang-provinsen i landet, rapporterar Sveriges Radio. Talibanerna har efter mötet försäkrat sitt stöd tillbaka. 

Enligt Wang Yi är Natos och USA:s militära reträtt från Afghanistan ett ”misslyckande” och erbjuder i stället det afghanska folket ”en möjlighet att stabilisera och utveckla sitt eget land”.

Samtidigt visar en ny FN-rapport att talibanernas frammarsch i landet lett till de högsta dödssiffrorna på över tio år. Bara under 2021 har 1 600 civila dödats, av dem var 32 procent barn.

Afghanska soldater flyr gränsen – söker skydd

Talibanerna tar över större områden i Afghanistan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.