Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunistpartiet firar 70 år – med en massiv vapenparad

President Xi Jingping till vänster, med tidigare presidenten Jiang Zemin och premiärminister Li Keqiang till höger.
Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilder från firandet.
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från firandet.
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från firandet.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Missilerna.
Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Missiler, drönare och bandvagnar – det är bara några av de militära krafterna som visas upp när Kinas kommunistparti firar 70 år.

Samtidigt faller en skugga över firandet på grund av de pågående våldsamma protesterna i Hongkong. 

Det har gått 70 år sedan kommunistpartiet och Mao Zedong tog makt över Folkrepubliken Kina och nationaldagen firas som vanligt med att spänna de militära musklerna rejält. 

Över 15 000 soldater marscherar under måndagsmorgonen, svensk tid, genom Peking under den parad där man traditionsenligt visar upp sin militära kapacitet. 

President Xi Jinping åker under paraden upphöjd ur en bil med högtalare, där han vinkar till folket och ropar uppmuntrande slagord. 

Missiler som förs fram längs paraden.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Bandvagnar visas upp.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Nationaldagsfirandet är ett återkommande tillfälle där kommunistpartiet vill visa upp en så mäktig militär som möjligt, och under måndagens firande fanns bland annat interkontinentala missiler som visades upp för att visa sig så starka som möjligt.

Boende har haft utegångsförbud

Förberedelserna har varit många de senaste veckorna och påverkat boende i området där paraden går. De som bor längs paradvägen har under de senaste två veckorna haft utegångsförbud när under repetitionerna, skriver BBC.

Restauranger, butiker och tunnelbanestationer har också fått hålla stängt bitvis.

För att försöka hålla himlen blå och fri från luftföroreningar har kolanläggningar, industrier och stora byggen beordrats att stänga ner tillfälligt. 

Soldater under paraden.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Samtidigt har aktivister och regimkritiker uppmanats att inte tala med utländska medier omkring nationaldagen för att inte stjäla uppmärksamheten från firandet, enligt The Guardian.

Fyrverkerier ställs in i Hongkong

Firandet riskerar att överskuggas av demonstrationerna i Hongkong. Helgen var den 17:e i rad med våldsamma protester. Firandet av nationaldagen med fyrverkerier har ställts in i Hongkong och ledaren Carrie Lam åker i stället till Peking för att delta i det stora firandet där. 

Under söndagens protester drabbade polis och demonstranter samman, och polisen använde bland annat batonger och tårgas mot folket. 

Under nationaldagen väntas flera protester.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.