Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina censurerar
bort "sanningen"

Den som försöker söka på det kinisiska tecknet för "sanningen" på landets populära mikrobloggsajt Weibo får upp meddelandet: "På grund av gällande lagar, regleringar och föreskrifter kan sökresultat för 'sanningen' inte visas", skriver The Telegraph.Foto: Andy Wong

Kina jobbar hårt för att censurera internet för sina medborgare.

Senast ut bland förbjudna ord är "sanningen".

– Det är ganska ironiskt den här gången - man kan liksom inte blockera sanningen, säger Qi Zhenyu, ansvarig för sociala medier på Hongkong-tidningen iSun Affairs, till The Telegraph.

Kina vill uppenbarligen inte att dess medborgare ska få reda på sanningen om vad som händer i landet.

Den som försöker söka på det kinisiska tecknet för "sanningen" på landets populära mikrobloggsajt Weibo får upp meddelandet: "På grund av gällande lagar, regleringar och föreskrifter kan sökresultat för 'sanningen' inte visas", skriver The Telegraph.

Det är inte känt varför eller hur länge sökordet har varit förbjudet.

Qi Zhenyu, ansvarig för sociala medier på Hongkong-tidningen iSun Affairs, säger till The Telegraph att det inte är säkert hur länge "sanningen" kommer vara blockerad.

– Det är inte ovanligt, men ganska ironiskt den här gången - man kan liksom inte blockera sanningen.

Populär sajt

Sajten Weibo är omåttligt populär i Kina och har nära 300 miljoner registrerade användare. Nyheter som har spridits på mikrobloggen har vid flera tillfällen tvingat myndigheterna att agera. Men diktaturen gör allt för att kontrollera sina medborgares nätvanor.

Genom den så kallade "kinesiska brandväggen" har Kina blockerat bland annat Facebook samt sökningar på vad de anser vara kontroversiellt, som massakern på Himmelska fridens torg och den sparkade toppolitikern Bo Xilai.

– Weibo är kinas populäraste sociala mediersajt och är därför mest utsatt för censur, säger Qi Zhenyu, vars onlinetidning också är blockerad på Kinas fastland.

– Så fort ett ord upprör dem blockerar de det. Men för det mesta kan man inte förklara varför de censurerar ett specifikt ord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.