PROTESTER. OS-facklan möttes av stora demonstrationer i London på söndagen och även i Paris på måndagen. IOK-basen Jacques Rogge är orolig. "Vi är alla oroade över den nuvarande situationen", säger han. Foto: AP
PROTESTER. OS-facklan möttes av stora demonstrationer i London på söndagen och även i Paris på måndagen. IOK-basen Jacques Rogge är orolig. "Vi är alla oroade över den nuvarande situationen", säger han. Foto: AP

Kina blundar för protester

Publicerad
Uppdaterad
Kina fördömer - men tonar också ned - protesterna mot landet i OS-facklans spår genom Europa.
OS-basen Jacques Rogge manar till snabbt lugn i Tibet.
Från London spreds kaosbilder i söndags när demonstranter försökte störa den fackelstafett som under de närmaste veckorna passerar igenom en rad städer i världen, på väg till OS i Peking.
I Kina fick dock allmänheten se en applåderande brittisk premiärminister i stället, under rubriken "Varmt välkomnande i kallt London" i tidningen China Daily.
Enligt BBC:s korrespondent i Peking tycks de kinesiska myndigheterna ha bestämt sig för att försena och sedan tona ned protesterna.

Fördöms

Nyhetsbyrån Nya Kina väntade i sex timmar med att berätta om vad som hände i London. Nyhetsbyråns huvudtext innehöll sedan ingenting om demonstrationerna – men poängterade att en av fackelbärarna, roddarlegenden Steven Redgrave, nyligen kritiserat att OS och politik kopplas ihop.
Protesterna placerades i en sidotext där det betonades hur få demonstranterna var, i jämförelse med de tiotusentals som jublade längs vägen.
- Det här är ett allvarligt brott mot den olympiska andan. . . Agerandet kommer säkert att väcka anstöt hos fredsälskande människor och är dömda att misslyckas, sade en talesman för arrangörskommittén till Nya Kina.

Oroat IOK

Internationella olympiska kommitténs ordförande Jacques Rogge tog direkt upp frågan när han på måndagen talade inför ett tredagarsmöte för nationella olympiska kommitté-ledare i Peking.
- Fackelstafetten har utsatts för angrepp. Vi är alla väldigt oroade över den nuvarande internationella situationen. Händelserna i Tibet har utlöst en våg av protester bland regeringar, massmedia och organisationer. IOK har uttryckt sin oro och ber om en snabb och fredlig lösning av Tibet-frågan. Våld är aldrig förenligt med värderingarna för fackelstafetten eller de olympiska spelen, konstaterade Rogge, enligt internationella nyhetsbyråer.

Tror inte på bojkott

Någon bojkott av Peking-spelen tror han inte på.
- Några politiker har lekt med tanken om en bojkott. Men i dag finns inga planer på en generell bojkott. Lyckligtvis har allmänheten förstått att en bojkott inte hjälper utan enbart straffar de aktiva idrottarna, sade IOK:s ordförande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag