Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina bekräftar: 1,3 miljoner i ”träningsläger” – varje år

Dokument: Kina skickar skäggprydda till läger.
Kina erkänner nu att miljontals människor finns i lägren.Foto: GREG BAKER / AFP TT NYHETSBYRÅN
Kinesisk flagga.Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De så kallade omskolningslägren i Xinjiangprovinsen i nordvästra har hållit uigurer och andra etniska grupper tillfångatagna.

Nu bekräftar Kina att de haft ”yrkesmässig träning” för 1,3 miljoner personer varje år i Xinjiang.

Lägren i Xinjiangprovinsen beskrivs i praktiken som ett slags fängelse för i huvudsak muslimska minoritetsgrupper. Där tvingas de lära sig lojalitet till regeringen i Peking.

Människorättsorganisationer har larmat om att miljontals uigurer och andra etniska grupper tros vara tillfångatagna.

Kina har förnekat anklagelserna, och hävdat att det handlar om ett center för utbildning och ”professionell träning”, där personer får lära sig språk och olika yrkesfärdigheter.

Nu bekräftar Kina i en ny rapport att 1,29 miljoner ”arbetare” per år har varit där i snitt mellan åren 2014-2019, rapporterar South China Morning Post.

Kina: Influerats av ”extremistiska tankar”

Det kan vara den första gången som Kinas statsråd indirekt bekräftar omfattningen av lägren, skriver tidningen.

I rapporten beskrivs hur det regionala styret i Xinjiang har organiserat ”arbetsinriktad träning” kring talad och skriven mandarin, rättsystemet, en slags generell kunskap om livet i samhället och yrkesfärdigheter ”för att utveckla arbetskraften och bekämpa fattigdom”.

Av de 1,3 miljoner personerna som ska ha vistats där enligt dokumenten, var 451 400 från södra Xinjiangprovinsen. Enligt rapporten är området präglat av extrem fattigdom, dålig utbildning och brist på personer som kan jobba eftersom invånarna influerats av ”extremistiska tankar”.

Se klippet om lägren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.