Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina anklagas för brott mot mänskligheten

Våldtäkter, tortyr och tvångssteriliseringar.
Demonstration i Istanbul mot förtrycket i Xinjiang.
Foto: SEDAT SUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: DAN CHUNG / THE GUARDIAN / CAMERA PRESS/IBL

Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar Kina för att begå brott mot mänskligheten.

I en ny rapport tar gruppen upp tortyr, försvinnanden, sexuella övergrepp och massinternering av uigurer.

– Kinesiska myndigheter har systematiskt förföljt muslimska turkfolk, säger HRW:s Kinachef Sophie Richardson.

Enligt människorättsgrupper sitter mellan en och två miljoner uigurer i fångläger i Xinjiang i västra Kina. Kvinnor som suttit fängslade har vittnat om sexuell tortyr i lägren.

I en ny rapport anklagar människorättsorganisationen Human Rights Watch den kinesiska regimen för att begå brott mot mänskligheten mot uigurer och kazaker i Kina.

Granskningen grundar sig i officiella dokument, information från människorättsorganisationer och media och utlåtanden från experter. Den är gjord tillsammans med Stanforduniversitet.

”Systematisk förföljelse”

Kina ska enligt rapporten ha gjort sig skyldigt till massinterneringar, tortyr, kulturell förföljelse och andra brott.

– De kinesiska myndigheterna har systematiskt förföljt muslimska turkfolk genom att angripa deras liv, deras religion och deras kultur, säger Sophie Richardson, chef för Kina hos HRW.

HRW och Stanforduniversitet vill att det internationella samfundet agerar. De vill bland annat att länder inför inreseförbud mot ansvariga i Kina, att handelssanktioner införs och att FN påbörjar en kommission i ärendet.

– Det är allt mer uppenbart att den kinesiska regeringens policyer och agerande mot den muslimska minoriteten i Xinjiang möter kraven för brott mot mänskligheten. (Den kinesiska) regeringens misslyckande att ta stoppa brotten visar ett stort behov av internationella aktioner, säger Beth Van Schaack vid Stanforduniversitetet till HRW.

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson berättar om Xi Jinping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.