Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina angriper svenska journalisten Kurdo Baksi

Journalisten om yttrandefriheten i Hongkong.
”Vi uppmanar honom att sluta leva i en värld av fantasier och självbedrägeri”, skriver Kinas ambassad om Kurdo Baksi. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
De svenska organisationerna skriver i sin protest att fallet Gui Minhai visar att Kina lider brist på diskussioner om demokrati och rättsstatens principer. Foto: PRIVAT / ANGELA GUI

Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och Journalistförbundet protesterar mot hur Kinas ambassad angriper journalisten och demokratiaktivisten Kurdo Baksi.

I ett av flera uttalanden målar Kina ut Baksi som vansinnig.

De tre organisationerna skriver i en gemensam protest att de inte kan "stå och se på när Kinas ambassad skriver att en erkänd svensk journalist inte är värdig att diskutera demokrati".

Bakgrunden är ett uttalande på ambassadens sajt med rubriken "Kurdo Baksis okunskap och vansinne har återigen chockat oss", som i sin tur är ett svar på en debattartikel som Baksi har skrivit om den fängslade svenska bokförläggaren Gui Minhai och om situationen i Hongkong.

Kina: Sluta omedelbart

Ambassaden skriver att Baksi varken förstår eller är värdig att diskutera demokrati eller rättsstaten:

"Vi uppmanar Baksi att sluta omedelbart. Vi uppmanar honom att sluta leva i en värld av fantasier och självbedrägeri, och att aldrig underskatta svenska folkets förmåga att skilja rätt från fel".

De svenska organisationerna skriver i sin protest att fallet Gui Minhai visar att Kina lider brist på diskussioner om demokrati och rättsstatens principer:

"Att Gui Minhai ska friges har högsta prioritet för alla våra organisationer och vi kommer fortsätta arbeta för att få hem Gui Minhai".