Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina-ambassadörens svar om Gui Minhai: Ska åtalas

Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter..
Kinas ambassadör i Stockholm Gui Congyou.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan 2015, utan rättegång.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en intervju med Göteborgs-Posten, GP, säger den kinesiska ambassadören i Sverige att svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina sedan 2015, kommer att åtalas.  

Samtidigt sågar han svenska medier i allmänhet och GP i synnerhet. 

– Några artiklar är objektiva, men annars är det bara kritik och förolämpningar mot Kina, säger Gui Congyou till tidningen. 

Under fredagen bekräftade Utrikesdepartementet, UD, för GP att Kina ställt in ett planerat handelsmöte med Sverige den 10 december. Den officiella motiveringen var att Kinas vice handelsminister hade fått förhinder.

Den kinesiske ambassadören Gui Congyou befinner sig för närvarande på ett seminarium i Göteborg och har i en lång intervju med GP utvecklat kritiken och den hotfulla tonen mot Sverige.

Under intervjun börjar han med att peka ut GP:s rapportering om Kina som särskilt negativ, och säger samtidigt att det finns för många negativa artiklar för att lyfta fram enstaka exempel. 

Ambassadören: ”Vi har också en mun, vi vill också prata”

Gui Congyou uppger att debattartiklar som skrivits av hans medarbetare har refuserats av tidningen. 

– När våra redaktörer väljer artiklar ska de titta på deras nyhetsvärde. Det handlar inte bara om att vem som helst får säga vad de vill, säger GP:s reporter Tobias Andersson Åkerblom.

Gui Congyou svarar då:

– Vad är det då för yttrandefrihet? Vi har också en mun, vi vill också prata och säga det vi tänker. Då är det selektiv yttrandefrihet. Er yttrandefrihet kan bara kallas selektiv yttrandefrihet.

Ambassadörens hotfulla ton efter priset till Gui Minhai

Intervjun med GP berör också lokalpolitiska frågor. Ambassadören säger till GP att det kommer få konsekvenser om Göteborgs kommun väljer att avsluta samarbetet med Shanghai, som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har föreslagit. 

Det svenska engagemanget för den svensk-kinesiska bokförläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina utan rättegång sedan 2015, har fått ambassadören att under de senaste veckorna trappa upp sin kritik och hota Sveriges regering med konsekvenser. 

Kulmen nåddes när kulturminister Amanda Lind medverkade när Svenska PEN, en ideell organisation för skribenter som verkar för yttrandefrihet i Sverige och världen, belönade Gui Minhai med organisationens Tucholskypris. 

Ambassadören uppmanade Svenska PEN att dra tillbaka priset innan ceremonin, som ägde rum den 14 november, och på ambassadens hemsida uttalades det att:

”De kommer säkerligen att få lida konsekvenser av sina egna handlingar.”

Ambassadörens besked om Minhai: Kommer åtalas

Ambassadören har sedan dess sagt att svenska regeringens stöd till Svenska PEN och prisutdelningen kommer få allvarliga konsekvenser och negativ påverkan för Sveriges kulturella och handelsekonomiska utbyte med Kina. 

Under en intervju med Sveriges Radios ”Medierna” i P1 fällde han ett uppmärksammat uttalande. 

– Talesättet ”Vi behandlar våra vänner med gott vin” har en fortsättning. ”Vi har hagelgevär för våra fiender”. I den här kontexten betyder citatet att när folk riktar elaksinnade anklagelser mot Kina, behöver vi slå tillbaka och klarlägga. Det är bara en metafor, sa Gui Congyou. 

När GP frågar var i Kina som Gui Minhai sitter fängslad svarar ambassadören att förläggaren ”befinner sig inom Kinas juridiska suveränitet”.  

Samtidigt säger han att Gui Minhai ”självklart” kommer att åtalas. 

– Att hantera det enligt lagen innefattar att utreda, åtala och döma. Nu befinner sig det här fallet i den processen, säger han till GP.

Se intervjun med Kinas ambassadör

Säger till TT att Amanda Lind inte är välkommen till Kina efter prisceremonin. Intervjun är från 16 november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.