Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas ambassadör kräver en ursäkt – och vill att poliserna bestraffas

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, är djupt kritisk till hur svensk polis agerade mot de tre kinesiska turisterna.

Han kräver en ursäkt – och vill att poliserna straffas.

Expressen har träffat ambassadören för en omfattande intervju om bråket med de tre kinesiska turisterna som blivit en världsnyhet.

Kinas ambassadör Gui Congyou tar emot Expressen på den kinesiska ambassaden i Stockholm. Det har varit några hektiska dagar sedan Kina offentligt gick ut och kritiserade Sverige och svensk polis för hur de agerade när tre kinesiska turister bortvisades från ett vandrarhem i centrala Stockholm, natten mot den 2 september i år.

Expressen har träffat Kinas ambassadör för en omfattande intervju om bråket med de tre kinesiska turisterna som blivit en världsnyhet.Foto: Nicole Fältlöv Amiri/Expressen TV

Ambassadör Congyou vill först berätta att personal från ambassaden just varit i kontakt med ansvarig polischef på Norrmalmspolisen och där fått följande besked:

– Min kollega fick bekräftat att de tre kinesiska turisterna inte bröt mot svensk lag. Polischefen sa också att den svenska polisen inte bröt mot lagen heller.

 

Missnöjd med beskedet

Ambassadören är inte nöjd med det beskedet och säger att han inte förstår ett sådant uttalande.

– Dessa tre turisters liv, värdighet och säkerhet utsattes för fara. Respekterar svensk lag mänskliga rättigheter och dessa medborgares värdighet?

– Den svenska polisen representerar den svenska regeringen och staten, när polisen agerar så här betyder det att svenska regeringen och staten inte respekterar mänskliga rättigheter.

Incidenten inträffade den 2 september, varför beslutade ni att komma med reaktionen nästan två veckor senare?

– Efter att vi fått en rapport från de tre turisterna, så samlade vi in all relevant information vi kunde och rapporterade detta till svenska UD, och redan 5 september kontaktade vi svenska UD. Kinesiska UD kontaktade också Sveriges ambassad i Peking.

Expressens Mats Larsson intervjuar den kinesiske ambassadören om händelsen med turisterna.Foto: Nicole Fältlöv Amiri/Expressen TV

– Vi hoppas att den svenska sidan snabbt ska svara snabbt på begäran från de tre kinesiska medborgarna, inklusive en snar redogörelse vad som hände, en ursäkt och bestraffning av poliserna och kompensation. Men efter två veckor har vi inget hört. Detta är inte i överensstämmelse med internationell praxis.

”Poliserna agerar så brutalt”

I detta fall handlar det om tre turister som kommer in natten innan de skulle ha checkat in. Vandrarhemmet säger att de inte kan stanna där och de uppmanar kineserna att lämna. Personalen säger att de fann situationen hotfull, och ringde polisen. Polisen uppmanar dem att lämna vandrarhemmet.

– Det jag vill understryka att de tre poliserna agerar så brutalt, de tvångsförflyttade de kinesiska turisterna från hotellet, inklusive pappan, en sjuk äldre man som tog medicin. De kastade sedan ut honom vid en kyrkogård, utsatte hans liv för fara, speciellt när temperaturen ute var låg på natten, cirka tio grader.

 

Redan på morgonen den 2 september öppnades ett Twitter-konto i Stockholm med med bilder från händelsen. Väldigt få kände då till den. Twitter är förbjudet i Kina så det verkar osannolikt att turisterna öppnat kontot den morgonen. Var det någon på den kinesiska ambassaden som gjorde det?

– Det som hände var att vi väldigt tidigt, cirka klockan 06.00, fick en kort rapport från de kinesiska turisterna om vad som hänt. De lämnade Sverige, vi hade ingen möjlighet att träffa dem. De gav oss en utförlig rapport när de fortsatte med sin resa. Vi fick en fullständig rapport från dem den 5 september. Har jag uttryckt mig klart nog?

Ambassadören slår ifrån sig anklagelserna

Så för tydlighets skull, Kinas ambassad hade inget med detta Twitter-konto att göra?

– Jag tror att jag har uttryckt mig tydligt nog. Mellan den 2 och 5 september så hade vi ingen direkt kontakt förutom att få information om vad som hände. Ingen av mina kolleger känner till detta. Tack för att du meddelar oss! Vi ska titta närmare på det! Kan vi få lite mer information?

En del ser detta mer som en kulturkrock, en historia om språkförbistring och missförstånd. Varför göra en så stor affär av det?

– Så du tycker inte att detta är en stor affär? Det var mycket sent och temperaturen kring tio grader. Dessa tre kinesiska medborgare kom hit med stort intresse för Sveriges kultur och fann sig behandlade så här. Deras liv, värdighet och säkerhet var hotad. Är inte det en stor affär?

– Var och en av våra 1,4 miljarder medborgares värdighet och säkerhet är viktig för Kinas regering och kommunistparti.

”Värdesätter inte de kinesiska turisternas liv”

Vad ger ni för råd till kinesiska turister som i framtiden kan hamna i liknande situationer med svensk polis?

– Som ni kan se på vår webbsida, så har vi utfärdat flera säkerhetsvarningar till kinesiska turister. Det har länge varit så att vi dagligen har tagit emot cirka två anmälningar från kineser som blivit bestulna på plånböcker eller pass. 

Många i Sverige – däribland anonyma källor i regeringen – anser att historien är kopplad till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai och kinesisk ilska över hur Sverige agerat i frågan.

– De som kommer med sådana argument som du anför, värdesätter inte de kinesiska turisternas liv. Personer som anför sådana argument, borde värdera mänskliga rättigheter mer. Jag är chockad att se och kan inte förstå att dessa personer inte visar sympati för att kinesiska turister utsatts för fara.

Kina: Vi lägger oss inte i

Kina anklagar ofta Sverige för att lägga sig i det kinesiska rättssystemet i fallet Gui Minhai, kan inte samma sak sägas om Kinas agerande i den här historien?

– För det första vill jag också notera att jag läste i Expressen att denna historia kan vara arrangerad av Kina. Dessa personer måste ha stor fantasi för att hitta på en sådan historia. Jag vill påminna att vi lever i verkligheten, inte i en roman. Gui Minhai begick allvarliga brott i Kina, vi agerar i fallet i enlighet med lagen. Sverige har krävt att han ska släppas omedelbart. Det är en uppenbar inblandning i Kinas inre angelägenheter. Denna begäran visar okunskap om hur lagen fungerar.

– Men i fallet med de tre kinesiska turisterna, så bröt de inte mot svensk lag. Men de behandlades brutalt av svensk polis. De blev fysiskt och psykiskt skadade. 

– Vi är skyldiga att begära ett svar från svenska myndigheter. Det är internationell praxis. Det är inte frågan om att vi lägger oss i era inre angelägenheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.