Kim Jong-Uns svar på Donald Trumps hot kom snabbt. Foto: WONG MAYE-E / AP/ TTKim Jong-Uns svar på Donald Trumps hot kom snabbt. Foto: WONG MAYE-E / AP/ TT
Kim Jong-Uns svar på Donald Trumps hot kom snabbt. Foto: WONG MAYE-E / AP/ TT
Trump hotade Nordkorea med "eld och vrede". Foto: EVAN VUCCI / AP/ TTTrump hotade Nordkorea med "eld och vrede". Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
Trump hotade Nordkorea med "eld och vrede". Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT

Kims svar på hotet: Vi anfaller Guam

Publicerad

Donald Trump ska bemöta Nordkoreas hot med "eld och vrede", lovade han.

Kort därefter kom svaret från Nordkorea som hotar med att attackera den viktiga amerikanska flottbasen Guam i Stilla havet – "när som helst".

Upptrappningen kommer efter att Nordkorea lyckats bygga ett litet kärnvapen att fästa på en interkontinental raket.

Ön Guam, med runt 160 000 invånare, har länge varit en viktig bas för den amerikanska militären i Stillahavsområdet. Utöver lokalbefolkningen bor tusentals stationerade militärer med sina familjer på ön, skriver CNN.

Den senaste tidens ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har nått nya nivåer. Sent på tisdagskvällen, svensk tid, berättade president Trump att USA ska bemöta Nordkoreas hot med "eld och vrede som världen aldrig tidigare beskådat", skriver AP.

Uttalandet har kritiserats av bland annat den republikanske senatorn John McCain, som enligt nyhetsbyrån säger att "stora ledare" inte hotar fiender om de inte är beredda att agera – vilket han tvivlar på att Trump är.

– Du måste vara säker på att att du kan göra det du säger att du ska göra, säger senatorn.

Trumps uttalande har nu fått Nordkorea rikta hotet åt den amerikanska flottbasen Guam.

 

LÄS MER: Donald Trump trappar upp ordkriget mot Kim Jong-Un

Nordkorea hotar med en attack på USA:s flottbas på den amerikanska territoriet Guam i Stilla havet.Foto: Google Earth/Expressen

Kan attackera "när som helst"

Enligt en talesperson för den nordkoreanska militären kan planen på att attackera ön genomföras "när som helst", efter ett beslut från den nordkoreanska diktatorn, uppger Reuters.

Landet ska nyligen ha lyckats bygga ett kärnvapen litet nog att kunna fästas på en interkontinental raket, befarar amerikanska underrättelsekällor enligt Washington Post.

– Vi ber för att USA och försvarssystemet vi har här är tillräckligt för att skydda oss, säger Benjamin J Cruz, talesperson för Guams lagstiftande församling, till nyhetsbyrån AP.

Amerikanskt stridsflyg på väg att lyfta från Andersen Air Force Base i Guam.Foto: US AIR FORCE/TECH. SGT. RICHARD EB / EPA/ TT

Rena Chang, som arbetar som frisör i turistkvarteren i staden Tumon, säger till nyhetsbyrån att hon oroas av hotet.

– Det är så läskigt. Mitt hjärta slår så hårt just nu.

"Hoppas militären kan skydda oss"

Även Astright Villagomez, som bor i staden Mangilao, berättar för USA Today att hon skräms av hotet från Nordkorea.

– Jag bara hoppas att militären kan skydda oss, säger hon till tidningen, och berättar att hon har familjemedlemmar som är verksamma inom militären.

Men Kathy Diaz, en annan kvinna boende i Guam som tidningen pratat med, säger att hon inte är orolig.

– Jag har söner i militären. De säger "oroa dig inte mamma, om något händer så säger vi till". Jag har förtroende för militären, säger Diaz till USA Today.

 

LÄS MER: USA: Nordkorea kan avfyra kärnvapen

 

Australien: Hotar freden i området

Guams försvarsdepartement uppger att de noga följer utvecklingen från Nordkorea, men att det i nuläget inte finns något överhängande hot mot dess invånare. 

– Vi är trygga i att USA:s försvarsdepartement följer situationen noga och upprätthåller beredskap, säger George Charfauros, säkerhetsrådgivare på Guams försvarsdepartement, enligt AP.

Hotet har fått fler länder i regionen att reagera. Australiens premiärminister Malcolm Turnbull menar att Nordkoreas agerande hotar freden i Stillahavsområdet och i världen, och kan få "katastrofala konsekvenser", rapporterar AP.

– Det här beteendet är olagligt, det är hänsynslöst, det är provocerande, och det är farligt, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag