Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kims svar på hotet: Vi anfaller Guam

Kim Jong-Uns svar på Donald Trumps hot kom snabbt. Foto: WONG MAYE-E / AP/ TT
Trump hotade Nordkorea med "eld och vrede". Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT

Donald Trump ska bemöta Nordkoreas hot med "eld och vrede", lovade han.

Kort därefter kom svaret från Nordkorea som hotar med att attackera den viktiga amerikanska flottbasen Guam i Stilla havet – "när som helst".

Upptrappningen kommer efter att Nordkorea lyckats bygga ett litet kärnvapen att fästa på en interkontinental raket.

Ön Guam, med runt 160 000 invånare, har länge varit en viktig bas för den amerikanska militären i Stillahavsområdet. Utöver lokalbefolkningen bor tusentals stationerade militärer med sina familjer på ön, skriver CNN.

Den senaste tidens ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har nått nya nivåer. Sent på tisdagskvällen, svensk tid, berättade president Trump att USA ska bemöta Nordkoreas hot med "eld och vrede som världen aldrig tidigare beskådat", skriver AP.

Uttalandet har kritiserats av bland annat den republikanske senatorn John McCain, som enligt nyhetsbyrån säger att "stora ledare" inte hotar fiender om de inte är beredda att agera – vilket han tvivlar på att Trump är.

– Du måste vara säker på att att du kan göra det du säger att du ska göra, säger senatorn.

Trumps uttalande har nu fått Nordkorea rikta hotet åt den amerikanska flottbasen Guam.

 

LÄS MER: Donald Trump trappar upp ordkriget mot Kim Jong-Un

Nordkorea hotar med en attack på USA:s flottbas på den amerikanska territoriet Guam i Stilla havet. Foto: Google Earth/Expressen

Kan attackera "när som helst"

Enligt en talesperson för den nordkoreanska militären kan planen på att attackera ön genomföras "när som helst", efter ett beslut från den nordkoreanska diktatorn, uppger Reuters.

Landet ska nyligen ha lyckats bygga ett kärnvapen litet nog att kunna fästas på en interkontinental raket, befarar amerikanska underrättelsekällor enligt Washington Post.

– Vi ber för att USA och försvarssystemet vi har här är tillräckligt för att skydda oss, säger Benjamin J Cruz, talesperson för Guams lagstiftande församling, till nyhetsbyrån AP.

Amerikanskt stridsflyg på väg att lyfta från Andersen Air Force Base i Guam. Foto: US AIR FORCE/TECH. SGT. RICHARD EB / EPA/ TT

Rena Chang, som arbetar som frisör i turistkvarteren i staden Tumon, säger till nyhetsbyrån att hon oroas av hotet.

– Det är så läskigt. Mitt hjärta slår så hårt just nu.

"Hoppas militären kan skydda oss"

Även Astright Villagomez, som bor i staden Mangilao, berättar för USA Today att hon skräms av hotet från Nordkorea.

– Jag bara hoppas att militären kan skydda oss, säger hon till tidningen, och berättar att hon har familjemedlemmar som är verksamma inom militären.

Men Kathy Diaz, en annan kvinna boende i Guam som tidningen pratat med, säger att hon inte är orolig.

– Jag har söner i militären. De säger "oroa dig inte mamma, om något händer så säger vi till". Jag har förtroende för militären, säger Diaz till USA Today.

 

LÄS MER: USA: Nordkorea kan avfyra kärnvapen

 

Australien: Hotar freden i området

Guams försvarsdepartement uppger att de noga följer utvecklingen från Nordkorea, men att det i nuläget inte finns något överhängande hot mot dess invånare. 

– Vi är trygga i att USA:s försvarsdepartement följer situationen noga och upprätthåller beredskap, säger George Charfauros, säkerhetsrådgivare på Guams försvarsdepartement, enligt AP.

Hotet har fått fler länder i regionen att reagera. Australiens premiärminister Malcolm Turnbull menar att Nordkoreas agerande hotar freden i Stillahavsområdet och i världen, och kan få "katastrofala konsekvenser", rapporterar AP.

– Det här beteendet är olagligt, det är hänsynslöst, det är provocerande, och det är farligt, säger han.