Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkorea och Sydkorea eniga om att sluta fred

Nord- och Sydkorea kommer att sluta formell fred i år – 68 år efter det att Koreakriget inleddes.
Foto: KOREA SUMMIT PRESS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un och Moon Jae-In reste sina händer efter att ha skrivit under ett gemensamt uttalande.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas Kim och Sydkoreas Moon kramade varandra.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim och Moon förenades i en kram vid beskedet.
Foto: AP / TT
Kim Yo Jong, lillasyster till diktatorn Kim Jong-Un, har tagit plats i toppen av Nordkoreas ledning. Här är hon vid broderns sida i mötet med Sydkoreas president Moon Jae-In.
Foto: AP / TT
Kim Yo Jong håller sig tätt bakom brodern Kim Jong-Un vid toppmötet med Sydkorea.
Foto: AP/ TT
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In tar steget över gränsen tillsammans.
Foto: AP / TT
Det historiska mötet inleddes med en lång handskakning.
Foto: AP / TT
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT
Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

Nordkoreas och Sydkorea är överens om att formellt avsluta Koreakriget – och att göra Koreahalvön kärnvapenfri.

– Vi ska inte upprepa vår olyckliga historia, lovade Kim Jong-Un  i ett uttalande.

Samtidigt tar Donald Trump på sig att relationen förbättrats mellan länderna.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In möttes vid gränszonen i Panmunjom och skakade hand omkring 02.30, svensk tid, natten till fredagen. 

Mötet, som redan beskrivs som historiskt, är det första mellan länderna på över ett decennium och det tredje av sitt slag sedan Koreakriget tog slut 1953. De tidigare mötena ägde rum 2000 och 2007.

https://twitter.com/cnnbrk/status/989793261278715904

Nu kommer uppgifter om att mötet varit lyckat och att länderna vill sluta fred – en gång för alla.

Ledarna i Nord- och Sydkorea är överens om att få bort kärnvapen från halvön, uppger Sky News.

– Vi ska inte upprepa vår olyckliga historia, lovade Kim Jong-Un i ett uttalande efter det första mötet, rapporterar AFP.

Detta vill Sydkorea och Nordkorea förändra

Efter mötet kunde de båda ledarna, forna fiender, förenas i en fredskram.

– Vi är inte ett folk som ska leva  i konfrontation, vi borde leva i enighet. Vi har väntat länge på detta ögonblick, förklarade Kim Jong-Un enligt CNN. 

I en gemensam fredsdeklaration punktas flera positiva framsteg upp av Jong-Un och Jae-In:

En kärnvapenfri zon på Koreahalvön.

Länderna ska upphöra med alla fientliga aktiviteter mot varandra.

Gränsen ska öppnas för järnväg och biltrafik.

Den demilitariserade zonen mellan länderna ska förvandlas till en "genuin fredszon".

Familjer som splittrats i båda länderna ska få återförenas.

Sydkoreanske president Moon Jae-In reser till Pyongyang i höst för ett nytt toppmöte med Kim Jong-Un.

Fredsavtal 65 år efter vapenvilan

Nya fredssamtal där även USA och Kina är inblandade kan också bli aktuella, skriver Sky News. Målet är att den vapenvila som uppnåddes i förhandlingarna efter Koreakriget 1953 slutligen ska gå över i ett formellt fredsavtal. Detta ska skrivas på senare i år, enligt BBC.

President Donald Trump uttrycker en försiktig optimism om utvecklingen på Koreahalvön efter mötet mellan Nord- och Sydkoreas ledare. Trump ska själv snart möta Kim Jong-Un.

På Twitter skriver Trump:

"Efter ett våldsamt år med missiluppskjutningar och kärnvapentester, pågår nu ett historiskt möte mellan Nord och Sydkorea. Bra saker händer, men tiden får utvisa!"

Trump: Är ett världsproblem

Under en presskonferens med Angela Merkel säger han att han tror att han är ansvarig för att relationen förbättrats mellan Nord- och Sydkorea.

– Jag tror att jag har ett ansvar. Jag tror att jag har ett ansvar att se om jag kan göra det, säger han.

Trump fortsätter:

– Det är verkligen något jag hoppas jag kan göra för världen. Det här är bortom USA. Det här är ett världsproblem och det är något jag hoppas att jag har möjlighet att göra för världen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/989816772713906177

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström, S, kommenterar fredsdeklarationen från Koreahalvön som hon välkomnar:

"Dagens toppmöte mellan Moon Jae-In och Kim Jong-Un har resulterat i välkomna löften om fred och nedrustning. Båda parter förtjänar beröm för denna utveckling.

Mötet visar på vikten av dialog framför konflikt. Förhoppningsvis kan dagens överenskommelse vara ett steg mot Nordkoreas avskaffande av sitt kärnvapen och robotprogram och till regional säkerhet och samarbete.

Ännu återstår mycket arbete. Sverige kommer att fortsätta sitt diplomatiska stöd för att finna en fredlig och varaktig lösning av konflikten på den koreanska halvön", säger Wallström i ett uttalande som vidarebefordras av UD.


https://twitter.com/AFP/status/989798576371908608

Symboliska steg över gränsen

Enligt CNN anlände Moon-Jae In till mötet i den demilitariserade zonen vid 02-tiden svensk tid. Strax därefter anlände också Kim Jong-Un. 

KIm Jong-Un och Moon Jae-In tillsammans vid den demilitariserade zonen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

De båda ledarna möttes i ett långt handslag. Hand i hand och med stora leenden tog de sedan ett symboliskt steg över den så kallade stilleståndslinjen som delar Koreanska halvön. Kim Jong-Un är därmed den förste nordkoreanske diktatorn som korsar gränsen till Sydkorea. 

Efter det direktsända mötet väntade samtal i Fredshuset, där Kim Jong-Un ska ha skrivit ett meddelande i en gästbok: ”Nu skrivs ny historia, – vid startpunkten för en ny historisk era av fred”, enligt Reuters.

https://twitter.com/SkyGreenfield/status/989674308145364993

Den nordkoreanske diktatorn ska också ha sagt att han hoppas kunna nå en överenskommelse för alla människor som önskar fred. Han vill inte se en upprepning av det förflutna då länderna ”inte kunde fullfölja sina överenskommelser”, rapporterar Reuters.

Nyhetsbyrån AP uppger att Kim Jong-Uns yngre syster Kim Jo-Yong suttit med vid mötet med Sydkoreas ledare.

Kim Yo-Jong tros vara i 30-årsåldern och beskrivs som en av diktatorn Kim Jong-Uns närmaste rådgivare. Hon är sannolikt nummer två efter brodern i Nordkoreas maktstruktur.

Kim Yo-Jong i samspråk med Sydkoreas president Moon Jae-In vid OS i februari. Hon beskrivs nu som Nordkoreas mäktigaste kvinna.
Foto: BAE JAE-MAN / AP/ TT

Systern fanns även vid Kim Jong-Uns sida när de promenerade vid gränszonen.

Vid de olympiska spelen i Pyeongchang nyligen representerade Kim Yo-Jong officiellt den nordkoreanska truppen, och syntes bland annat skaka hand med Sydkoreas ledare Moon Jae-In.

Systern var även med på Kim Jong-Uns besök i Kina förra månaden när man bland andra träffade presidenten Xi Jinping.

Det är inte omöjligt, utan snarare högst sannolikt, att Kim Yo-Jong även finns vid broderns sida vid det kommande mötet med president Trump.

Kim Yo-Jong väntas även vara med vid det planerade mötet med Trump.
Foto: YONHAP / EPA / TT

Kan bli fler möten mellan Nord- och Sydkorea

Efter de inledande samtalen på torsdagen mellan ländernas ledare och Kim Jong-Un ska ha svarat med att han är beredd att besöka blå huset – det sydkoreanska presidentpalatset – närsomhelst. Kim Jong-Un ska också ha lovat att inte utföra flera missiltester.

– Jag ska inte störa er morgonsömn igen, sa han enligt Sydkorea.

Kim Jong-Un öppen för diskussion

Ämnena som ska diskuteras under mötet är framför allt avvecklingen av kärnvapen på den Koreanska halvön, men också en förbättring av ländernas relation samt en formell fredskonvention. Mötet ses som en förberedelse inför Kim Jong-Uns möte med Donald Trump som väntas äga rum i maj eller juni.

”Kim Jong-Un kommer öppenhjärtigt att diskutera alla aktuella frågor för att förbättra de koreanska relationerna och åstadkomma fred, välstånd och återförening på den koreanska halvön”, löd ett uttalande från den statliga nyhetsbyrån KCNA som publicerades innan mötet.

LÄS MER: Bildt om toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un 


Målet: Ett kärnvapenfritt Korea

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas Moon Jae-In lovar i ett gemensamt uttalande att göra "banbrytande framsteg" i sina relationer. 

Här är några av punkterna:

• Länderna lovar att göra gemensamma ansträngningar för att minska de militära spänningarna på Koreahalvön och att "eliminera risken för krig". En ny era av fred ska nu inledas, lovar de.

• Nord och Syd ska genomföra en ömsesidig gradvis militär nedrustning, i takt med att spänningarna minskar och det militära förtroendet ökar.

• Samtal ska föras mellan Nord- och Sydkorea och USA, eventuellt också med Kina, med syftet att få till stånd en permanent fred.

• En fullständig nedrustning av kärnvapnen på koreanska halvön uppges vara ett gemensamt mål. De åtgärder som aviserats av Nordkorea är enligt deklarationen "meningsfulla och avgörande" för kärnvapennedrustningen. Man kom också överens om att söka stöd från det internationella samfundet för att nå det målet. 

• Länderna ska sträva efter att underlätta återförening av familjer som separerades när halvön delades. 

• Syd- och Nordkorea kommer att arbeta för ökat utbyte på alla nivåer och ska uppträda under gemensam flagg på olika idrottsevenemang.

• Ledarna ska framöver regelbundet träffas och tala i telefon och föra hemliga samtal om hur relationerna mellan länderna ska förbättras ytterligare. Moon Jae-In ska besöka Pyong Yang i höst. 


Koreakriget

1945. Vid andra världskrigets slut fastställs att den 38:e breddgraden, tvärs över koreanska halvön, ska vara skiljelinje mellan den sovjetiska ockupationszonen i norr och den amerikanska i söder.


1948. Republiken Korea (Sydkorea) och Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea) utropas. Samtidigt växer kalla krigets spänningar.


Sommaren 1950. Den 25 juni går nordkoreanska trupper till anfall över 38:e breddgraden. Efter påtryckningar från USA uppmanar FN:s säkerhetsråd medlemsstaterna att undsätta Sydkorea. Resolutionen kan antas eftersom Sovjetunionen vid denna tid bojkottar säkerhetsrådets sammanträden. Nordkoreas krigsmakt är bättre än Sydkoreas. Efter tre månaders krig har FN-sidan tvingats retirera ner till halvöns sydspets. 


Hösten 1950. Förstärkningar anländer. Syd inleder en motoffensiv och tränger tillbaka motståndarna ända till kinesiska gränsen. Kina ingriper, vilket överraskar amerikanerna. FN-styrkorna drivs återigen tillbaka över 38:e breddgraden.


Sommaren 1951. Fronten har låsts fast vid 38:e breddgraden. Fredsförhandlingar inleds samtidigt som kriget fortsätter. 

1953. Ett vapenstillestånd undertecknas efter ett krigs som uppskattas ha krävt 5 miljoner liv. Men leder inte till någon avspänning mellan Nord- och Sydkorea. FN får uppgiften att övervaka gränsen mellan de båda staterna. Den situationen har rått sedan dess.


Källa: Nationalencyklopedin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.