Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim: ”Missilen var en varning till USA och Sydkorea”

”Missilen var en varning till USA och Sydkorea”
Kim Jong-un meddelar enligt statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA att den senaste missilen var en varning till USA och Sydkorea. Foto: í©ëNí êMé– / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild på missiluppskjutningen den 1 augusti, visad i den statliga nordkoreanska kanalen KRT.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-un meddelar att missilerna som sköts upp under måndagen var en varning till USA och Sydkorea, enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA, skriver AFP. 

Detta trots att Trump så sent som förra veckan gjorde ett uttalande om att testerna inte skulle äventyra överrenskommelsen från toppmötet i Singapore. 

Spänningarna trappas upp mellan USA och Nordkorea – även om Trump inte vill kännas vid det. 

På måndagskvällen svensk tid avfyrade Nordkorea nya projektiler som landade i Japanska havet – vilket Kim Jong-un menar är en varning mot USA och Sydkorea och som kan äventyra en ömtålig och historisk fredsprocess mellan länderna.

Måndagens vapentest var landets fjärde på två veckor. Senast i fredags avfyrade Nordkorea en annan projektil, som enligt flera medier var en kortdistans som landade i vattnet. 

President Donald Trump twittrade då att testerna inte äventyrade den överrenskommelse som undertecknades i Singapore om fred, stabilisering och denuklearisering på koreanska halvön. 

Upptrappad konflikt

Den senaste tiden har Nordkorea genomfört flera vapentester och efter att Nordkorea avfyrat projektiler i slutet av juli i år, då för första gången sedan maj, gick diktatorn Kim Jong-Un ut med en varning till Sydkorea:

– Vi kan inte sluta att oavbrutet utveckla superkraftfulla vapensystem för att motarbeta potentiella och direkta hot mot säkerheten i vårt land som existerar i syd, sa Kim enligt KCNA.

Nordkorea har länge betraktat USA:s och Sydkoreas militära samarbete som ett hot mot den egna nationen och ser sin kärnvapenarsenal som en viktig del av försvaret. 

USA:s försvarsminister Mark Esper har dock sagt att USA ”håller dörren öppen för diplomatiska lösningar” och att man inte kommer att ”överreagera” på vapentesterna, enligt Newsweek. 

Enligt vissa experter ”spelar Trump ner” Nordkoreas aggressioner vilket har lett till att Nordkorea har fått mer rum att utveckla sin militära kapacitet som landet kommer kunna använda som hävstång i framtida förhandlingar.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.