Kim Jong–Un med in karaktäristiska snagg på sidorna. Foto: Wong Maye-E / AP TT NYHETSBYRÅNKim Jong–Un med in karaktäristiska snagg på sidorna. Foto: Wong Maye-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong–Un med in karaktäristiska snagg på sidorna. Foto: Wong Maye-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Övriga Nordkoreaner får hålla sig till 15 frisyrer, godkända av staten. Foto: Wong Maye-E / AP TT NYHETSBYRÅNÖvriga Nordkoreaner får hålla sig till 15 frisyrer, godkända av staten. Foto: Wong Maye-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Övriga Nordkoreaner får hålla sig till 15 frisyrer, godkända av staten.  Foto: Wong Maye-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong–Uns frisyr förbjuden för folket

Publicerad

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har bland mycket annat en säregen frisyr.

Men det är bara den högste ledaren som får ha det extrema snagget på sidorna, skriver New York Post.

Övriga får hålla tillgodo med de 15 herrfrisyrer som godkänts av staten.

På hårsalongerna i Nordkorea finns anslaget vilka frisyrer som är tillåtna.

Det är 15 för herrar och lika många för damer. Varken mer eller mindre.

Den finske journalisten Mika Mäkeläinen, asienkorrespondent för tv-bolaget Yle, avlade nyligen ett besök hos en frisör i huvudstaden Pyongyang.

Firar Kim Il-Sungs födelsedag med pompa och ståt

De 15 godkända frisyrerna för en man i Nordkorea.

Det var i samband med firandet av Nordkoreas förre president Kim Il-Sung. Dennes födelsedag var 15 april och detta är därför landets största högtidsdag som firas med militärparader och annat. Många utländska journalister var inbjudna.

Självklart ville Mäkeläinen göra sig fin, vilket han rapporterar om på Twitter.

"Nordkoreanska män kan välja mellan 15 godkända frisyrer. Jag tog den mest populära och det är inte den Kim Jong-Un har", skriver Yle-journalisten.

De godkända frisyrerna finns anslagna på väggen hos frisörerna. Bara peka och slå sig ner.

Bland de 15 godkända finns dock inte Kim Jong-Uns bisarra "syntfrilla" med hårt snaggade sidor och bakåtslickat svart svall uppe på hjässan. Det skulle kunna tolkas som att det bara är högste ledaren som får ha håret på det viset, skriver New York Post.

Finns även 15 frisyrer för kvinnor

Andra röster, bland annat på sociala medier, gör dock gällande att de anslagna 15 frisyrerna mer ska ses som inspiration än påbud, skriver Daily Express.

Frisyrerna som är tillåtna för kvinnor.

Finske reportern Mika Mäkeläinen konstaterar i alla fall att det i jämställdhetens namn även finns certifierade kvinnofrisyrer i Nordkorea. När det kommer till hårfärgning och annan dekadens är det dock stopp.

"Jämställdhet i Nordkorea: Båda könen har 15 godkända frisyrer. Men man kan glömma att färga håret", skriver Mäkeläinen på Twitter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag