Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kim Jong-Uns vattenpalats – bara eliten är välkommen

Här är bilderna från Kim Jong-Uns vattenpark Munsu Water Park i diktaturens Nordkorea. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Ariel Shalev, 32, från Israel har besökt parken och berättar hur guiden följde honom in i omklädningsrummet. Foto: Privat
Hit har enbart eliten tillträde – biljetten kostar en tredjedel av genomsnittslönen för invånarna i landet. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
I parken finns flera pooler, vattenrutschkanor och gym. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un begärde att parken skulle anläggas och statlig propaganda hävdar att den byggdes "för att säkerhetsställa att folket åtnjuter alla fördelarna av den socialistiska civilisationen" Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är Kim Jong-Uns vattenpark Munsu Water Park i Pyongyang där enbart eliten i Nordkorea är välkomna att ta sig ett dopp. 

Utländska besökare följs av guider – hela vägen in i omklädningsrummet.

– Som utlänning kunde jag inte få något privatliv, säger turisten Ariel Shalev till Daily Mail.

Bilderna från Munsu Water Park visar glada människor som roar sig bland vattenrutschkanor och pooler. Det ser ut som vilket festligt vattenpalats som helst, men ligger i diktaturen Nordkoreas huvudstad.

Till Kim Jong-Uns vattenpark kommer landets elit för att bada, åtminstone visar biljettpriset vem som är välkommen. Inträdet ligger på sju dollar, vilket motsvarar en tredjedel av veckoinkomsten för en genomsnittlig invånare i landet.

Byggdes på begäran av Kim Jong-Un

Parken byggdes på Kim Jong-Uns begäran i centrala Pyongyang för att enligt statspropagandan: "säkerhetsställa att folket åtnjuter alla fördelarna av den socialistiska civilisationen". 

Här kan besökaren bada i inom- och utomhuspooler, glida ner på uppblåsbara gummidäck längs konstgjorda floder eller åka i någon av vattenrutschkanorna.

 

LÄS MER: Kim Jong-Uns nya hot: Kärnvapenknappen alltid framför mig 

 

Inträdet till parken ligger på sju dollar, vilket motsvarar en tredjedel av veckoinkomsten för en genomsnittlig invånare i landet. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Följdes av guider – in i omklädningsrummet

32-årige Ariel Shalev är advokat och bor i Tel Aviv och besökte parken under sin resa i Nordkorea. Det första som mötte honom i entrén var en stor staty av Kim Jong-il, tidigare högste ledare i Nordkorea, som besökarna bugade inför innan de gick in i parken.

Han avslöjar för Daily Mail att han och andra utlänningar eskorterades av guider under hela besöket – även i omklädningsrummet. 

– Som utlänning kunde jag inte få något privatliv, säger han.

"Känns som en fantasi"

Trots det menar han att vattenparken är ett av de bästa ställena för att prata med lokalbefolkningen, något som inte är särskilt uppskattat av regimen. 

– För mig var vattenparken i Pyongyang den bästa platsen för att mingla med lokalbefolkningen. Jag pratade med studenter i poolen och det var väldigt äkta samtal, säger Ariel Shalev och berättar att han tog med vattenballonger till parken som han lekte med tillsammans med de andra besökarna.

 

Enligt turisten Ariel Shalev fick han möjlighet att prata med flera personer ur lokalbefolkningen. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Utöver poolerna finns gym, ett bageri, caféer, snabbmat och en frisörsalong som utför de 28 av staten godkända frisyrerna. 

– Det är kitsch och det känns som att du är inuti en fantasi – det är fantasi för mig som västerlänning, så givetvis är det en fantasi även för lokalbefolkningen, säger Ariel Shalev.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!