Här är bilderna från Kim Jong-Uns vattenpark Munsu Water Park i diktaturens Nordkorea. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅNHär är bilderna från Kim Jong-Uns vattenpark Munsu Water Park i diktaturens Nordkorea. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Här är bilderna från Kim Jong-Uns vattenpark Munsu Water Park i diktaturens Nordkorea.  Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Ariel Shalev, 32, från Israel har besökt parken och berättar hur guiden följde honom in i omklädningsrummet. Foto: PrivatAriel Shalev, 32, från Israel har besökt parken och berättar hur guiden följde honom in i omklädningsrummet. Foto: Privat
Ariel Shalev, 32, från Israel har besökt parken och berättar hur guiden följde honom in i omklädningsrummet. Foto: Privat
Hit har enbart eliten tillträde – biljetten kostar en tredjedel av genomsnittslönen för invånarna i landet. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅNHit har enbart eliten tillträde – biljetten kostar en tredjedel av genomsnittslönen för invånarna i landet. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Hit har enbart eliten tillträde – biljetten kostar en tredjedel av genomsnittslönen för invånarna i landet. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
I parken finns flera pooler, vattenrutschkanor och gym. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅNI parken finns flera pooler, vattenrutschkanor och gym. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
I parken finns flera pooler, vattenrutschkanor och gym. Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un begärde att parken skulle anläggas och statlig propaganda hävdar att den byggdes "för att säkerhetsställa att folket åtnjuter alla fördelarna av den socialistiska civilisationen" Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅNKim Jong-Un begärde att parken skulle anläggas och statlig propaganda hävdar att den byggdes "för att säkerhetsställa att folket åtnjuter alla fördelarna av den socialistiska civilisationen" Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un begärde att parken skulle anläggas och statlig propaganda hävdar att den byggdes "för att säkerhetsställa att folket åtnjuter alla fördelarna av den socialistiska civilisationen" Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Uns vattenpalats – bara eliten är välkommen

Publicerad

Här är Kim Jong-Uns vattenpark Munsu Water Park i Pyongyang där enbart eliten i Nordkorea är välkomna att ta sig ett dopp. 

Utländska besökare följs av guider – hela vägen in i omklädningsrummet.

– Som utlänning kunde jag inte få något privatliv, säger turisten Ariel Shalev till Daily Mail.

Bilderna från Munsu Water Park visar glada människor som roar sig bland vattenrutschkanor och pooler. Det ser ut som vilket festligt vattenpalats som helst, men ligger i diktaturen Nordkoreas huvudstad.

Till Kim Jong-Uns vattenpark kommer landets elit för att bada, åtminstone visar biljettpriset vem som är välkommen. Inträdet ligger på sju dollar, vilket motsvarar en tredjedel av veckoinkomsten för en genomsnittlig invånare i landet.

Byggdes på begäran av Kim Jong-Un

Parken byggdes på Kim Jong-Uns begäran i centrala Pyongyang för att enligt statspropagandan: "säkerhetsställa att folket åtnjuter alla fördelarna av den socialistiska civilisationen". 

Här kan besökaren bada i inom- och utomhuspooler, glida ner på uppblåsbara gummidäck längs konstgjorda floder eller åka i någon av vattenrutschkanorna.

 

LÄS MER: Kim Jong-Uns nya hot: Kärnvapenknappen alltid framför mig 

 

Inträdet till parken ligger på sju dollar, vilket motsvarar en tredjedel av veckoinkomsten för en genomsnittlig invånare i landet.Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Följdes av guider – in i omklädningsrummet

32-årige Ariel Shalev är advokat och bor i Tel Aviv och besökte parken under sin resa i Nordkorea. Det första som mötte honom i entrén var en stor staty av Kim Jong-il, tidigare högste ledare i Nordkorea, som besökarna bugade inför innan de gick in i parken.

Han avslöjar för Daily Mail att han och andra utlänningar eskorterades av guider under hela besöket – även i omklädningsrummet. 

– Som utlänning kunde jag inte få något privatliv, säger han.

"Känns som en fantasi"

Trots det menar han att vattenparken är ett av de bästa ställena för att prata med lokalbefolkningen, något som inte är särskilt uppskattat av regimen. 

– För mig var vattenparken i Pyongyang den bästa platsen för att mingla med lokalbefolkningen. Jag pratade med studenter i poolen och det var väldigt äkta samtal, säger Ariel Shalev och berättar att han tog med vattenballonger till parken som han lekte med tillsammans med de andra besökarna.

 

Enligt turisten Ariel Shalev fick han möjlighet att prata med flera personer ur lokalbefolkningen.Foto: KCNA / REUTERS / TT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Utöver poolerna finns gym, ett bageri, caféer, snabbmat och en frisörsalong som utför de 28 av staten godkända frisyrerna. 

– Det är kitsch och det känns som att du är inuti en fantasi – det är fantasi för mig som västerlänning, så givetvis är det en fantasi även för lokalbefolkningen, säger Ariel Shalev.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag