Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kim Jong-Uns plan: Stärka pakt med Kina

Nordkorea firar 73 år med nattlig parad • Tusentals människor på plats.
Kim Jong-Un och Xi Jonping när den senare besökte Nordkorea i juni i år.
Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas nära band till Kina kommer att stärkas ytterligare mot ”fientliga krafter”. 

Det skriver landets diktator Kim Jong-Un i ett brev till Kinas president Xi Jinping, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, som citerar Nordkoreansk statsmedia.

Kim Jong-Un brev är ett svar på ett tidigare gratulationsbrev från Xi Jinping med anledning av 73-årsjubileet av Nordkoreas bildande. I det brevet skrev den kinesiske ledaren att han avser att utveckla banden av vänskap och samarbete med Pyongyang.

I sitt svar, som skickades på onsdagen, uttrycker Kim Jong-Un liknande tongångar och skriver att länderna genom sitt kamratskap ska ”krossa de onda utmaningarna och hindren från fientliga krafter”.

Under dödläget i förhandlingarna om kärnvapennedrustning med USA har Nordkorea stärkt sina relationer med andra auktoritära stater, däribland Kina och Ryssland.

Besvarar invit från Sydkorea

Samtidigt har Nordkorea besvarat en trevare från grannlandet i söder.

I tisdags upprepade Sydkoreas president Moon Jae-In sin vädjan om att officiellt avsluta Koreakriget, som formellt fortfarande pågår även om krigshandlingarna upphörde 1953.

Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong svarade på fredagen att idén är lovvärd och att Nordkorea är berett att diskutera förbättrade relationer på den koreanska halvön, förutsatt att Seoul, ändrar sin ”fientliga politik” mot Nordkorea.

”Gruvorna är hemska, det inträffar olyckor hela tiden.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.